Ποια η θέση του δημοτικού τραγουδιού στη σημερινή μουσική πραγματικότητα; Και ποια η σημασία της Μεταρρύθμιση πέντε αιώνες μετά τον Λούθηρο; Σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω συζητούν διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς, ενώ γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν συναφή κείμενα των εκδηλώσεων λόγου στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στον Πύργο Βιβλίων, στο Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εναρκτήρια ομιλία δίνει έμφαση στη σημασία του δημοτικού τραγουδιού στη φιλολογική έρευνα αλλά και τη θέση του στη σημερινή πραγματικότητα. «Μολονότι νοθεύτηκε πολύ νωρίς, μολονότι υπέστη καπηλική εκμετάλλευση από απεχθή καθεστώτα, και μολονότι και σήμερα πλήττεται από τις ρηχές απομιμήσεις του, το δημοτικό τραγούδι εξακολουθεί να συγκινεί ευρύτερα, αλλά και να κινεί το ενδιαφέρον της φιλολογίας. Το δημοτικό τραγούδι έχει ακόμα να πει. Αρκεί να προσπαθήσουμε να τ’ ακούσουμε», αναφέρει στην εισήγηση του ο συντονιστής της συζήτησης, πρόεδρος του Eφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, που επιμελείται το πρόγραμμα. Το απόγευμα της Δευτέρας στις 19 του μήνα δίνει τον λόγο στον Γρηγόρη Σηφάκη, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, στον Αλέξη Πολίτη, καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, καθώς και στον συγγραφέα – δημοσιογράφο Παντελή Μπουκάλα.

Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού. Οι ηθοποιοί Στεφανία Γουλιώτη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννος Περλέγκας διαβάζουν το σύνθετο και πρωτοποριακό λογοτεχνικό εγχείρημα, το οποίο συνδυάζει τη σάτιρα, το γκροτέσκο, το υψηλό και το λυρικό και πραγματεύεται ζητήματα προσωπικά, εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά, με άξονα το δίπολο Κακό – Καλό. Για ένα από τα μεγαλύτερα ποιήματα της νεοελληνικής ποίησης, το «Μήτηρ Θεού» του Αγγελου Σικελιανού, θα μιλήσουν στις 21/6 ο καθηγητής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης και ο ποιητής Γιώργος Κοροπούλης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη του δημοσίευση το 1917. Για τον δοκιμιογράφο και ποιητή της γενιάς του ’30 Δημήτρη Καπετανάκη θα μιλήσουν την Πέμπτη 22/6 οι φιλόλογοι Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Εμμανουέλλα Κάντζια και ο ιστορικός τέχνης Κώστας Ιωαννίδης.

ΣΙΜΟΝ ΒΕΪΛ. Η πνευματική μαρτυρία της Σιμόν Βέιλ, εκείνης που ο Καμί θεωρούσε «το μόνο μεγάλο πνεύμα της εποχής μας», προβάλλει στην εκδήλωση της 23ης Ιουνίου από τους Φλοράνς ντε Λισί, επίτιμη γενική συντηρήτρια στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Θανάση Γιαλκέτση, τον επίσης συγγραφέα Φιλήμονα Πατσάκη και τον Στ. Ζουμπουλάκη.

Για τη σημασία της Μεταρρύθμισης στον δυτικό πολιτισμό και τους πέντε αιώνες από τη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Λουθήρου (1517-2017) μιλάνε στις 24/6 οι Γιώτης Κανταρτζής, Γεράσιμος Μακρής. Και την Κυριακή 25/6 με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και με έναυσμα τη φράση του Γιώργου Σεφέρη «Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό, όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο» οι ομιλητές της εκδήλωσης Λίζυ Τσιριμώκου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Κώστας Καραβίδας θα συζητήσουν τον ρόλο της λογοκρισίας αλλά και την προετοιμασία του νέου λογοτεχνικού πεδίου της Μεταπολίτευσης.