Υπήρχαν επισκέπτες από την Ιαπωνία και την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Βρετανία και τη Φινλανδία. Συνολικά, περίπου 300 άνθρωποι, όπως σημειώνει η Καρολάιν Μπράδερς στο κομμάτι της για τη βρετανική «Γκάρντιαν» με τον –πιο χαρακτηριστικό δεν γίνεται –τίτλο «Hydra Hallelujah». Ολοι αυτοί συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Υδρα για το διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη του Λέοναρντ Κοέν, που διοργάνωσαν ο Δήμος, η Κινηματογραφική Λέσχη του νησιού καθώς και το Διεθνές Φόρουμ Φίλων του καναδού μουσικού και λογοτέχνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 7 του περασμένου Νοεμβρίου. Και αν κρίνουμε από τα «προσκυνήματα» και τις αυτοσχέδιες, μικρές αναμνηστικές τελετές, κανείς δεν αγνοούσε το παλιό, πέτρινο σπίτι που ο Κοέν αγόρασε τη δεκαετία του 1960 για να γράψει βιβλία όπως οι «Υπέροχοι απόκληροι» (Κέδρος), το πρώην παντοπωλείο όπου ξεκουραζόταν ή γνώρισε την αγαπημένη του Μαριάνε Ιλεν ή εκείνη την ταβέρνα στην οποία φωτογραφίστηκε να παίζει κιθάρα.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. Παλιοί και νέοι επισκέπτες μοιράστηκαν μάλιστα αναμνήσεις από τον τροβαδούρο που λάτρεψαν και λατρεύουν. Η Ρεγκίνε Σπίντλερ, συνταξιούχος δασκάλα από τη Θιονβίλ της Αλσατίας, είχε συναντήσει τον Κοέν δύο φορές, στα 18 και στα 22 της, σε ισάριθμες συναυλίες. «Οταν έμαθα για τον θάνατό του, δεν μπορούσα καν να δακρύσω. Τώρα, όμως, εδώ που βρίσκομαι μπορώ…» δήλωσε στην «Γκάρντιαν». Ο Χαφίντ Γκαφαΐτι, από την άλλη, αλγερινοαμερικανός καθηγητής Λογοτεχνίας, εξομολογείται ότι δεν μπορεί ακόμη να παίξει το τελευταίο CD του Κοέν, τον οποίο είχε συναντήσει τέσσερις φορές σε βουδιστικές σχολές διαλογισμού.

Οι πιο «θεσμικές» εκδηλώσεις περιελάμβαναν την ονοματοδοσία του δρόμου όπου έμενε ο μουσικός σε «οδό Λέοναρντ Κοέν», συναυλίες, αλλά και εγκαίνια ενός πέτρινου καθίσματος, τοποθετημένου στον δρόμο προς το Καμίνι, το οποίο αφιερώθηκε στη μνήμη του Καναδού. Την κορδέλα του έκοψαν ο δήμαρχος Υδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάκης Χρηστίδης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ Φίλων του Λέοναρντ Κοέν, ο Φινλανδός Γιάρκο Αριατσάλο. Το κάθισμα ήταν δωρεά του Φόρουμ και, όπως αποκάλυψαν οι γνώστες, ο ίδιος ο Κοέν είχε ενημερωθεί σχετικά λίγο πριν από τον θάνατό του. «Υποκλίνομαι με ευγνωμοσύνη» είχε γράψει στον Αριατσάλο. «Ευχαριστώ για τις αμέτρητες φορές που ανυψώσατε το πνεύμα μου. Ευχαριστώ για τη φροντίδα και την ενθάρρυνση. Αγάπη και ευχές, Λέοναρντ».