Δεν της απαντά ο ίδιος προσωπικά. Το κείμενο που αναρτήθηκε στο μπλογκ της κίνησης του Μανώλη Γλέζου Ενεργοί Πολίτες υπογράφεται «Γ.Π». Σύμφωνα με αυτό οι απόψεις της Ζωής επί του θέματος –ήτοι την απόδοση τιμών στα θύματα των Ναζί από τους Γερμανούς –ήταν τελείως διαφορετικές στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν.

Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει τρία παραδείγματα που στηρίζουν το επιχείρημά του. Μεγαλόπολη 2015, Δίστομο 2015, Δίστομο 2016. Τρεις εκδηλώσεις μνήμης στις οποίες η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το «παρών». Οπως και εκπρόσωπος του γερμανικού κράτους που κατέθεσε και στις τρεις περιπτώσεις στεφάνι. Χωρίς ωστόσο κωνσταντοπουλική περφόρμανς. Από την πρώτη εκδήλωση έχει αναρτήσει και το λινκ του σχετικού βίντεο ως ντοκουμέντο. Στην τελευταία, πάλι, επισημαίνει πως η πασιονάρια «αποδοκίμασε τον Νίκο Βούτση κατάτην διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων, δεν την ενόχλησε όμως,η παρουσία και οι πράξειςτου Γερμανού πρέσβη». Ε! Τότε είχε τα θέματά της με τους πρώην συντρόφους και δη με τον διάδοχό της. Δεν μπορούσε να ασχοληθεί και με τους Γερμανούς.

Το εν λόγω κείμενο έρχεται ως απάντηση σε ανάρτηση της Κωνσταντοπούλου στο facebook, που ανάμεσα σε άλλα υποστηρίζει ότι «ο Μανώλης Γλέζος προτίμησε να βάλει ο ίδιος με τα χέρια του τη σημαία του κατακτητή πάνω στο μνημείο των θυμάτων». Και ένα παραληρηματικό κείμενο συνεργάτη της που εκείνη προσυπέγραψε και «λίγοι» λέει «θα είχαν την τόλμη να γράψουν». Τι κι αν ο πιο σύντομος δρόμος για την τόλμη είναι η απόλυτη άγνοια;

Στην κατακλείδα της απάντησης των Ενεργών Πολιτών αναφέρεται και το συμπέρασμά τους για την Κωνσταντοπούλου. «Η προσυπογραφή ενός κειμένου σαν αυτό του στελέχους της Πλεύσης δείχνει ότι οι κινήσεις και οι πράξεις της είχαν τελικά κίνητρα αυτοπροβολής, η δε πικρία της οφείλεται στην απομόνωση που ένιωσε το Σάββατο στο Δίστομο μετά τα γεγονότα που προκάλεσε». Μακάρι η εξήγηση για τη δημόσια παρουσία της να ήταν τόσο απλή.

Μπλανς

Στο Μαξίμου και το κόμμα δεν ανησυχούν για το Eurogroup. Αυτό τουλάχιστον διατείνεται με τον τρόπο της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. «Η Γαλλία» είπε η πορτ παρόλ στα ερτζιανά των Παραπολιτικών «κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση που να καλύπτει όλες τις πλευρές ενόψει του Eurogroup». Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στηρίζεται, δηλαδή, στην ευγενική καλοσύνη των ξένων. Μόνο που η Μπλανς Ντιμπουά, που πάντα βασιζόταν σε αυτήν, τελικά κατέρρευσε. Και οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο.

Ομοφοβία

«Ο ξεπεσμός του καθενός είναι προσωπική του επιλογή. Ακόμη κι ένας ξεπεσμός είναι σεβαστός, όταν είναι περιχαρακωμένος. Οταν, όμως, διαχέεται στους δρόμους και την κοινωνία, είναι κατακριτέος. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτός ο “προοδευτικός” ξεπεσμός οδηγεί στη βάναυση προσβολή της Ελληνικής σημαίας. Και πολύ-πολύ περισσότερο, όταν “νομιμοποιούνται” από την παρουσία κυβερνητικών στελεχών τα αηδιαστικά δρώμενα των ομοφυλόφιλων, στο κέντρο της Αθήνας». Ετσι, ξεκινάει η δήλωση Νίκου Νικολόπουλου, που ενοχλήθηκε από το Athens Pride του Σαββάτου.

Ποια ήταν η κατά την άποψή του βεβήλωση; Οι γαλανόλευκες ρίγες της ελληνικής σημαίας βάφτηκαν στα χρώματα του ουράνιου τόξου, που είναι το σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που κάνει ομοφοβικό κήρυγμα ο εν λόγω. Σε μια από τις πολλές, τον Νοέμβριο του 2016, είχε ζητηθεί η άρση της βουλευτικής του ασυλίας αφού του είχαν κάνει μήνυση ομοφυλοφιλικές κοινότητες για ομοφοβικές δηλώσεις σε τηλεοπτική εκπομπή. Στην ψηφοφορία που είχε γίνει τότε 152 βουλευτές είχαν ψηφίσει στην Ολομέλεια «κατά». Με δυο λόγια; Δεν είναι μόνο ο Νικολόπουλος που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την προσβάλλουν κι άλλοι 152.

Ραντεβού

Χθες νωρίς το μεσημεράκι ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης με τη θεσμική ιδιότητα του τομεάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ως γραμματέας του τομέα Οικονομικών ζήτησαν να δουν το Γιώργο Σταθάκη. Το αίτημα υποβλήθηκε στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Γιατί; Επειδή θέλουν να ενημερωθούν για την κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Το ραντεβού έκλεισε για αύριο το πρωί και το κύριο ζήτημα στην ατζέντα είναι ένα: η ζημιά 1 περίπου δισ. ευρώ. Από τη ΔΗΣΥ λένε πως ενώ είχαν παραδώσει έτοιμο ΠΔ για τη μετεγκατάσταση κι από τις αρχές του 2015 όλοι οι συριζαίοι υπουργοί στη σειρά –Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Σταθάκης –υπόσχονταν πως θα την κάνουν, δεν έκαναν τίποτα.