Λίγο πριν από τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (το 2021) και έναν αιώνα από τη Μικρασιατική Καταστροφή (το 2022), η Ελλάδα αναζητά νέες ιδέες ή μάλλον ένα νέο εθνικό αφήγημα: με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα το διήμερο συνέδριο με τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά». Μια πρωτοβουλία του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου που επαναφέρει τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων σε πρώτο πλάνο.
Ισως επειδή στη χώρα μας έχουμε πάψει να συζητάμε και προτιμάμε να τσακωνόμαστε, ίσως επειδή ο διάλογος έχει αντικατασταθεί με κομματικούς μονολόγους, η σημασία του εν λόγω συνεδρίου καθίσταται πολλαπλάσιας σημασίας. Με θέματα της κοινωνίας και της πολιτικής, με ζητήματα θεσμών και παιδείας, πολιτισμού και ανάπτυξης να πέφτουν στο τραπέζι, καθηγητές, αναλυτές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, άνθρωποι της αγοράς και της τέχνης καταθέτουν τις απόψεις τους. Με στόχο την επικοινωνία, την κουβέντα, το άνοιγμα προς τα έξω, αλλά και το άνοιγμα εντός μας.
Είναι πράγματι δύσκολο, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή πραγματικότητα, τις πετσοκομμένες συντάξεις, την ανεργία, την υψηλή φορολογία, τα κόκκινα δάνεια, τις μειώσεις των μισθών και να μιλήσουμε για τα άλλα: τα μεγάλα, τα σπουδαία, τα ωραία, τις ιδέες, τα όνειρα, τα οράματα. Κι όμως: η Ιστορία έχει αποδείξει ότι σ’ αυτές τις εποχές γεννιέται το καινούργιο, ξεπηδάει το νέο, ανθούν η έμπνευση και η δημιουργία. Η ανάγκη κάνει τον άνθρωπο να ξεσηκωθεί και να αναρωτηθεί για το μέλλον του, για το «μετά».
Κινδυνεύουμε να αναλωθούμε από τους μικρούς καθημερινούς εμφυλίους της ζωής μας και να ξεχάσουμε τα ιδανικά μας. Ολοι χρειαζόμαστε μια Μεγάλη Ιδέα, όλοι θέλουμε έναν στόχο για να μας δίνει δύναμη ή ελπίδα ότι θα τον πετύχουμε. Κι ίσως κάπου ανάμεσα στον λογισμό και στ’ όνειρο (παραφράζοντας τον ποιητή) να βρίσκεται η λύση που όλοι αναζητούμε.