Εξανεμίζονται οι προσδοκίες της κυβέρνησης από το μεθαυριανό Eurogroup, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δραματοποιήσει την κατάσταση με τη σημερινή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου για το χρέος, τις μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.
Μια δραματοποίηση που αφορά αποκλειστικά το εσωτερικό, καθώς, σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, μετά το σαφές μήνυμα από τις Βρυξέλλες –όπως έγραψαν χθες «TA ΝΕΑ» –να ξεχάσει η Ελλάδα τη λύση της Συνόδου Κορυφής, ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που χαμήλωσε τους τόνους. «Η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν. Πιστεύω ότι είναι εφικτό η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup, την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την υποδοχή του γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ στο Μαξίμου.
Για ποιον λόγο συγκαλεί λοιπόν το Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός; Τι είναι αυτό που περιμένει τελικώς η κυβέρνηση από το Eurogroup για το χρέος, πέραν της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της αποδέσμευσης της δόσης; «Περιμένουμε μια συμφωνία που θα λύνει τα προβλήματα» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτατη κυβερνητική πηγή, αποτυπώνοντας το κλίμα αναμονής αλλά και τον έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου για τις προθέσεις των εταίρων και τη διαφαινόμενη άτεγκτη στάση της γερμανικής πλευράς.
«Κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες, ώστε να υπάρξει μια λύση στην υπόθεση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup» δήλωσε από την πλευρά του, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, αποκαλύπτοντας ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ –η οποία θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ομως, ακόμη και την αρχική αισιοδοξία Λεμέρ πριν από τηνδιάρκειας 90 λεπτών συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα διαδέχθηκε ο προβληματισμός, καθώς ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία «δύσκολη και περίπλοκη».
ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Και ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, μεταξύ των οποίων η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ ενδέχεται να υπάρξει επικοινωνία του και με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Αθήνα, εκτός από τη γαλλική πρόταση για «ρήτρα ανάπτυξης» στην εξυπηρέτηση του χρέους –στην οποία ανθίσταται το Βερολίνο -, επιμένει σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις και προοπτικές. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι γι’ αυτό το ζήτημα ούτε το Βερολίνο έφερε αντιρρήσεις στην πρόσφατη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει πως κλειδί για μια αποδεκτή πρόταση αποτελεί η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Διαφορετική άποψη, ωστόσο, φαίνεται να έχει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, κάλεσε όλες τις πλευρές να μη συγχέουν το θέμα του χρέους με το QE.
Τελευταία Νέα
- Γερμανία: Σε ιστορικό υψηλό οι εξαγωγές όπλων – Η Ουκρανία ο βασικός αποδέκτης
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»