Από το συρτάρι βγαίνει η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση που έχει συντάξει επιτροπή συνταγματολόγων και άλλων ακαδημαϊκών με τις «ευλογίες» του Πρωθυπουργού. Αφορμή είναι μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στο αμφιθέατρο Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών (ώρα 18.30).

Γιώργος Κατρούγκαλος –ο οποίος συντόνισε την ομάδα εργασίας -, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Κώστας Ζώρας, Ηλίας Νικολόπουλος και Κώστας Χρυσόγονος θα συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση, στην οποία αναμένεται ζωηρή συζήτηση για πολλές από τις επίμαχες προτάσεις για την αναθεώρηση που διχάζουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, για παράδειγμα, η «διακριτότητα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας».

Στα άκρα η κόντρα με τον Τόσκα

Κι αφού ανέφερα τον Χρυσόγονο, ο οποίος χθες στις σελίδες μου είχε την «τιμητική» του με τα καρφιά κατά κυβερνητικών στελεχών, να σας πω ότι η κόντρα του με τον Νίκο Τόσκα έχει (και θα έχει μάλλον) συνέχεια, καθώς αρχίζει να κινείται εκτός ορίων. Πόσω μάλλον που γνωρίζω την ιδιοσυγκρασία και των δυο.

Θυμίζω ότι με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον 11χρονο στο Μενίδι, ο ευρωβουλευτής «κάρφωσε» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη λέγοντας (μέσω Real FM) ότι «δεν είναι δυνατόν να είναι 20 μήνες υπουργός και να μιλάει για άβατα». Αλλά η απάντηση ήρθε… πληρωμένη από την πλευρά της Κατεχάκη, από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα: «Οι προτάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται από την κεντρική πλατεία των Βρυξελλών. Θα του πρότεινα να πάει και στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, που είναι και η περιοχή του, για να μας κάνει προτάσεις και γι’ αυτή την περιοχή» είπε ο Τόσκας.

Η πλάκα είναι πως και οι δύο έχουν βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, αλλά με διαφορετικές καταβολές: Ο ένας –καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ –κινείται μεταξύ Βρυξελλών και Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος κατέχει μια ηλεκτρική καρέκλα στην Αθήνα, έχοντας κάνει καριέρα ως αξιωματικός των Τεθωρακισμένων.

Ψηφιακός χάρτης για τη Διασπορά

Ο ψηφιακός χάρτης της ελληνικής Διασποράς (Greek Diaspora Map) παρουσιάζεται αύριο (19.00) στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ψηφιακή καταγραφή και απεικόνιση του συνόλου της ελληνικής παρουσίας στο εξωτερικό, η οποία ξεκίνησε το 2015 με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και το South East European Studies at Oxford (SEESOX), με τη βοήθεια των κατά τόπους ελληνικών Αρχών.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που έλαβα, ο ψηφιακός αυτός χάρτης «αποτέλεσε την έμπνευση για την έναρξη μιας μόνιμης πλέον συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford – SEESOX), η οποία θα επικυρωθεί επίσημα με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας».

Κλίμα τρομοκρατίας στη Ζάκυνθο

«Τιμωρεί» το νοσοκομείο Ζακύνθου η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος, καθώς οι τιμωρητικού τύπου «υποχρεωτικές άδειες» που έχει αφειδώς μοιράσει στο επιστημονικό προσωπικό λειτουργούν ως… μπούμερανγκ. Στην καταγγελία αυτή προχώρησε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του πολύπαθου νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για επισφαλείς εφημερίες.

Ετσι, για παράδειγμα, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου το Αναισθησιολογικό Τμήμα μένει ακάλυπτο (χωρίς εφημερεύοντα γιατρό). Το παράδοξο, δε, είναι ότι στο μεταξύ έχει ήδη μετακινηθεί αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Ζακύνθου σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επιπλέον, «υποχρεωτική άδεια» έχει επιβληθεί και σε έναν χειρουργό, ενώ το κλίμα «τρομοκράτησης» που επικρατεί (όπως περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση) έχει αναγκάσει και άλλους χειρουργούς να κάνουν χρήση πολύμηνης γονικής άδειας. Το αποτέλεσμα είναι –εν μέσω τουριστικής περιόδου –να μην προβλέπεται δεύτερος χειρουργός σε ετοιμότητα για περισσότερες από 20 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη για τη διεξαγωγή δεύτερου, επείγοντος χειρουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι απαιτούν «να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι από τους γιατρούς μας έχουν απομακρυνθεί», καλώντας παράλληλα τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της «εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στη διάρκεια της εφημέρευσης του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νησί μας».