Μύλος προκλήθηκε με αφορμή το δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο ανέφερε πως τα Σκόπια θα ήταν διατεθειμένα να εξετάσουν αλλαγή του ονόματός τους προκειμένου να αρθεί το βέτο που θέτει η ελληνική πλευρά για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Λίγη ώρα αργότερα ο τίτλος του δημοσιεύματος άλλαξε ως εξής: «Η ΠΓΔΜ εξετάζει το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας την προσωρινή ονομασία της». Διαφορετικό ήταν και το περιεχόμενο των δηλώσεων του νέου υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ που φιλοξενούσε η εφημερίδα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε τόσο η ΝΔ –διά του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου –όσο και το ΠΑΣΟΚ –διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρέα Λοβέρδου –έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι αν δεν κλείσει η εκκρεμμότητα του ονόματος δεν θα υπάρξει και καμία άλλη εξέλιξη.

Τα ίδια αναμένεται να πει και ο Νίκος Κοτζιάς, με τη διαφορά ότι ο ΥΠΕΞ θα τα πει κατά πρόσωπο στον σκοπιανό ομόλογό του στην αυριανή συνάντησή τους στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ντιμιτρόφ με την νέα του ιδιότητα, αλλά δεν θα χρειαστούν συστάσεις. Αυτό γιατί ο σκοπιανός επίσημος είναι διπλωμάτης καριέρας και ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ στις διαβουλεύσεις που γίνονταν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τακτικός συνομιλητής του έλληνα πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας.