«Ο Κύκλος Ιδεών δεν είναι ούτε ερευνητικό ινστιτούτο ούτε πολιτικό κόμμα. Είναι μια δεξαμενή σκέψης» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Πράγματι, το συνέδριο που άρχισε χθες, με τίτλο «Η Ελλάδα μετά», δεν έχει σκοπό να μπλεχτεί στα οργανωτικά της Κεντροαριστεράς, άφησε όμως, ήδη από την πρώτη μέρα, το δικό του πολιτικό στίγμα –«αν αποφασίσει να κάνει κίνηση ο πρόεδρος, την έχουν βάψει όλοι» ακούστηκε σε ένα από τα πρώτα πηγαδάκια που σχηματίστηκε το μεσημέρι.
Ο Βενιζέλος, ωστόσο, δεν έκανε καμία «κεντροαριστερή» αναφορά, πέραν μιας πολιτικής, η οποία αφορούσε την πρόταση που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση· υποδεικνύοντας το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα «ως την πιο σύγχρονη και απαιτητική μορφή προοδευτικού πατριωτισμού» και ονοματίζοντάς το «Νέα Αλλαγή», ο Βενιζέλος σκιαγράφησε τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Η νέα εθνική στρατηγική συναίνεση πρέπει να απευθύνεται και στα δύο ημισφαίρια, μέσα από μια οργανωμένη αναδιανομή προσδοκιών που θεμελιώνουν το αίσθημα του ανήκειν σε μια κοινωνία παρά τις διαφορές και τις αντιθέσεις της και το συνακόλουθο αίσθημα ασφάλειας. Οταν συνεπώς μιλάμε για το μεταρρυθμιστικό πρόταγμα, μιλάμε για τη Νέα Αλλαγή. Για το μόνο αίτημα αλλαγής που οδηγεί κάπου εκτός από τη μιζέρια, τη στασιμότητα, την ανασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι κάλπες. Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο Βενιζέλος ανέπτυξε την πάγια θέση του για άμεση προσφυγή στις κάλπες ως το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Αμέσως μετά, σειρά έχει μια νέα κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών, ευρωπαϊκών δυνάμεων, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να συμμετάσχει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Χαρακτήρισε την πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος ως «επιβεβλημένη –μέσα, ωστόσο, από βουλευτικές διαδικασίες και όχι δημοψήφισμα», ενώ σχολίασε και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, η οποία πρέπει να γίνει «με διευρυμένη πλειοψηφία».
Οι συμμετέχοντες. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να ακούσει την εισαγωγική ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχε ως βάση το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Τα ονόματα των ομιλητών ήταν, άλλωστε, πολλά και από μόνα τους συμπλήρωναν το ευρύ φάσμα των παρευρισκομένων. Ούτε οι «θεσμικοί» έλειψαν: η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό της Αδωνη Γεωργιάδη και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Από Το Ποτάμι στα πρώτα τραπέζια βρέθηκαν ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο συνεργαζόμενος ΜΕΤΑρρυθμιστής Σπύρος Λυκούδης, οι οποίοι συζητούσαν με τον Γιώργο Φλωρίδη της Ωρας Αποφάσεων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ έδωσαν δυναμικό «παρών»: στα πρώτα τραπέζια βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του ιστορικού «εκσυγχρονιστή» Παρασκευά Αυγερινού, τον οποίο πολλοί συμμετέχοντες χαιρετούσαν με πλατύ χαμόγελο.
Η απουσία. Η Φώφη Γεννηματά δεν παρευρέθη στην πρώτη ημέρα των εργασιών, καθώς, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είχε σειρά συσκέψεων για το Συνέδριο της ΔΗΣΥ που πλησιάζει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να «περάσει σήμερα, αν προλάβει». Οι συνεργάτες της τονίζουν, ωστόσο, ότι η απουσία Γεννηματά σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τη διαφορετική αντίληψη που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει για την κατεύθυνση του χώρου, ενώ η «γραμμή» που δόθηκε στα στελέχη έκανε λόγο για μαζική στήριξη της πρωτοβουλίας.