Δόση και συμπάθεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ετοιμάζονται να σερβίρουν αυτή τη «συμβιβαστική» λύση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αύριο στο Eurogroup, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλιστα να προδιαγράφει συμφωνία. Οχι στα μέτρα και τα οράματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Απευθυνόμενος μάλλον σε όποιον ακόμα δεν έχει καταλάβει αν υπάρχει πραγματικό περιθώριο άμεσης συγκεκριμενοποίησης των μέτρων για το χρέος, κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος αναλαμβάνει να δίνει τον τόνο των εξελίξεων παραμονές των κρίσιμων συνεδριάσεων, με μια ελαφρά δόση ειρωνείας είπε χθες στις Βρυξέλλες: «Υπάρχουν αρκετοί, στον Τύπο κυρίως, που νομίζουν εσφαλμένα ακόμα ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε αυτό το Eurogroup. Ελπίζω πως δεν βρίσκονται σε αυτό το δωμάτιο και σε αυτή την πόλη».

Για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς. Αύριο στο Λουξεμβούργο θα διαμηνύσουν στις χώρες της ευρωζώνης ότι οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν και τα 140 προαπαιτούμενα και συνεπώς πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση μιας ακόμη χρηματικής δόσης προς την Ελλάδα. Μια δόση που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ και με την οποία ο πάντες θα μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι ότι για τα ερχόμενα δυο χρόνια η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων, τουλάχιστον προς τα έξω. Το σκληρό σενάριο μιας δόσης τσίμα τσίμα για την πληρωμή των λήξεων του Ιουλίου (7,4 δισ. ευρώ), συν κάποια περιορισμένα κεφάλαια για την έναρξη αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρόθεση των δανειστών είναι να υπάρξει εκταμίευση δόσης.

«Υπάρχει η κοινή βούληση όλων των πλευρών να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση τώρα» είπε χθες ο αξιωματούχος. Εννιά μήνες μετά την έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων, μπορεί να θεωρηθεί ότι η ολοκλήρωσή της συνιστά μια κάποια ανάσα.

Η… ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Στο μεταξύ όμως έχουν μεσολαβήσει μέτρα τα οποία ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ και ελήφθησαν, σύμφωνα με το μέχρι πρότινος κυβερνητικό αφήγημα, για να υπάρξει καθαρός διάδρομος για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (τηλεγράφημα του Bloomberg αναφέρει ότι δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον) και η εκκίνηση μιας διαδικασίας απεξάρτησης από τα Μνημόνια. Ολα αυτά, παρά τα σκληρά μέτρα, είναι στον αέρα. Παραφράζοντας τον κοινοτικό αξιωματούχο, βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας ορισμένων.

Με βάση τούς έως τώρα διαμορφωθέντες συσχετισμούς δυνάμεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κληθεί να συμβιβαστεί με μια παραλλαγή της πρότασης την οποία απέρριψε στις 22 Μαΐου, χαρακτηρίζοντάς την τη χειρότερη όλων.

Βάση συζήτησης στο αυριανό Eurogroup αποτελεί η συμφωνία του Μαΐου του 2016. Το ξέκοψε ο Σόιμπλε τον Μάιο του 2017 και το ίδιο συνεχίζει να υποστηρίζει μέχρι σήμερα.

Κάποιες λεκτικές βελτιώσεις είναι αναμενόμενες. Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων όμως και όχι απλώς η εφαρμογή τους αν χρειαστεί παραπέμπεται επισήμως για μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Τότε αναμένεται και η εκπόνηση ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε χθες ότι στόχος του επικείμενου Eurogroup είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η εν λόγω συμφωνία, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ. Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το σενάριο με ένα πόδι εντός του προγράμματος και το άλλο εκτός μέχρι νεωτέρας είναι το κυρίαρχο. Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης του Eurogroup το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να προτείνει το πρόγραμμα με την Ελλάδα στο Διοικητικό του Συμβούλιο, χωρίς όμως χρηματοδότηση σε πρώτη φάση. Ο ίδιος εξήγησε ότι η διαφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος στη βάση μιας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τότε, αλλά τις υποθέσεις και τις προβολές για την ανάπτυξη, καθώς και τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα στο μέλλον.

Δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης με το ΔΝΤ σε αυτό το σημείο, κατά την ίδια πηγή, υπάρχει. Οι συζητήσεις άλλωστε, αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση μέχρι αύριο, «θα συνεχιστούν». Οσο για τη γαλλική πρόταση σύνδεσης των παρεμβάσεων στο χρέος με την ανάπτυξη του μέλλοντος, «βρίσκεται στο τραπέζι» και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη. Η συμπάθεια θα έχει σφραγίδα γαλλική.