Με βάση την ατζέντα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Την Πέμπτη θα συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης και η όποια κουβέντα για το ελληνικό χρέος θα γίνει στο πλαίσιο των αποφάσεων του περσινού Μαΐου. Πρόσθετα μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί» θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την περασμένη Παρασκευή εκτίμησε ότι η επίμαχη φράση «if needed» –«εάν χρειαστεί» –θα απαλειφθεί στο νέο ανακοινωθέν του Eurogroup. Προς το παρόν περιλαμβάνεται ακόμα και στην ατζέντα.
Η γαλλική πρόταση για σύνδεση των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την οποία συζήτησε χθες ο Μπρουνό Λεμέρ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρότι χαρακτηρίζεται από πηγή με γνώση των συζητήσεων ως «σοβαρή» και εξετάστηκε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, δεν φαίνεται ικανή να αμβλύνει τις διαφωνίες.
Περιθώριο για συμβιβασμούς έως την τελευταία στιγμή προφανώς υπάρχει. Προς το παρόν όμως το επικρατέστερο σενάριο παραμένει η εκταμίευση της δόσης και έτερον –ουσιαστικό –ουδέν. «Δεν θα κάνει βήμα πίσω ο Σόιμπλε» εκτιμά ευρωπαϊκή πηγή.
ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ. Την ίδια ώρα, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για όσους ακόμα την ονειρεύονται, φαίνεται να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάρει ευθέως θέση υπέρ της άμεσης διευθέτησης του ελληνικού ζητήματος στο θέμα του χρέους. Μετά την έκφραση λύπης για την αδυναμία συνεννόησης από τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι προ ημερών, χθες ο Μπενουά Κερέ με δηλώσεις του στο Bloomberg ζήτησε «αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα.
Παρά τη θερμή στάση της ΕΚΤ για το χρέος, όταν η συζήτηση μεταφέρεται στο θέμα της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το ύφος αλλάζει. «Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ό,τι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας. Είναι βέβαιο πως δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Eurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις» δήλωσε ο Κερέ.
Επιστρέφοντας στο Eurogroup, σύμφωνα με την ατζέντα του συμβουλίου, θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι (μετά το 2018) και τα πιθανά μέτρα για το χρέος, τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. «Το πλαίσιο για αυτή τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016, στην οποία περιγράφηκαν τα μέτρα για το χρέος σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Αναλυτές, ανά τον κόσμο, εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Πέμπτης.
Η Citi εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για αξιοσημείωτη ελάφρυνση χρέους στο Eurogroup, ούτε όμως βραχυπρόθεσμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE.
H γαλλική BNP εκτιμά ότι θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, αλλά ακόμα και εάν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν θα είναι αρκετή ούτε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ ούτε για την ένταξη στο QE.
Η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση, έρχεται από την Bank of America, η οποία εκφράζει ανησυχίες για ενδεχόμενο «ατύχημα» στις συζητήσεις της Πέμπτης και δεν αποκλείει να υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 22 Ιουνίου. «Οταν κινείσαι πολύ κοντά στον άνεμο, μπορεί να συμβούν ατυχήματα» τονίζει.