Ανταγωνίζονται στα γκολ, στους τίτλους, στις ατομικές διακρίσεις. Τώρα αναμετρώνται και στη φοροδιαφυγή.

Τρεις εβδομάδες μετά την (οριστική) καταδίκη του Λιονέλ Μέσι σε 21 μήνες φυλάκιση για φοροδιαφυγή ύψους 4.100.000 ευρώ, η Εισαγγελία της περιφέρειας της Μαδρίτης άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Κριστιάνο Ρονάλντο για την ίδια κατηγορία.

Μόνο που όπως συμβαίνει και στην κατηγορία των εσόδων, στα οποία ο Πορτογάλος είναι ασυναγώνιστος, το ποσό που κατηγορείται ότι δεν απέδωσε σε φόρους στο ισπανικό Δημόσιο είναι πολλαπλάσιο από αυτό του Μέσι, φτάνοντας τα 14,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο CR7 εξαπάτησε τις Αρχές από το 2011 έως το 2014 χρησιμοποιώντας εταιρεία-βιτρίνα στις Παρθένους Νήσους, πίσω από την οποία έκρυβε από τις ισπανικές Αρχές το συνολικό εισόδημά του.

Η Εισαγγελία κατηγορεί τον Ρονάλντο ότι «εσκεμμένα» δεν δήλωσε έσοδα 28,4 εκατ. ευρώ, που είχαν σχέση με τα δικαιώματα εικόνας, ενώ δήλωσε 11,5 εκατ. ευρώ έσοδα την περίοδο 2011-2014 όταν τα πραγματικά κέρδη του ήταν σχεδόν 43 εκατ. ευρώ.

Ο Ρονάλντο κατηγορείται επίσης ότι δήλωσε λανθασμένα πως τα έσοδά του προέρχονται από ακίνητα, προκειμένου να μειώσει τον συντελεστή φορολόγησής τους. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία GestiFute, που τον εκπροσωπεί, επιμένει τους τελευταίους μήνες ότι ο Ρονάλντο είναι τυπικός απέναντι στις φορολογικές υποχρεώσεις του, τον προηγούμενο μήνα ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας αναγκάστηκε να πληρώσει επιπλέον φόρους 6 εκατ. ευρώ, λόγω της αναπροσαρμογής της φορολογικής δήλωσης του 2014.

Φαίνεται ότι μία αόρατη δύναμη χαράσσει κοινή πορεία για τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές της σύγχρονης εποχής, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λιονέλ Μέσι, έστω κι αν αγωνίζονται σε ομάδες που τις χωρίζει η άβυσσος.

Η Εισαγγελία της Μαδρίτης ανέφερε ότι η ετυμηγορία εναντίον του Μέσι θα θεωρηθεί νομικό προηγούμενο για την υπόθεση του Ρονάλντο! Ο επικεφαλής της Ενωσης Εφοριακών της Ισπανίας, Κάρλος Κρουθάδο, εκτιμά ότι το αδίκημα του Ρονάλντο επιφέρει ποινή φυλάκισης από δύο έως έξι χρόνια, που μπορεί να φτάσουν και τα επτά αν κριθεί από το δικαστήριο το αδίκημά του ως πολύ σοβαρό.

Υπό άλλες συνθήκες, ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Διόσκουροι του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ενα από τα πολλά χαρακτηριστικά που αποδίδονταν από τους αρχαίους στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη ήταν η εντιμότητά τους. Και η ισπανική Δικαιοσύνη έχει κάθε λόγο να υποβάλει ένσταση γι’ αυτόν τον τομέα των δύο σούπερ άσων.