Εξαιρετικά δύσκολο θεωρείται να αρχίσουν στην ώρα τους, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ στις Βρυξέλλες για το Brexit, καθώς η αποτυχία της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει προκαλέσει νέες συγκρούσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος σχετικά με την πορεία προς την έξοδο του Λονδίνου από την ΕΕ.
Η Τερίζα Μέι στην πρώτη της συνάντηση με βουλευτές των Τόρις αποδέχθηκε τις ευθύνες της για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας: «Εγώ φταίω που μπλέξαμε έτσι, εγώ θα ξεμπλέξω την κατάσταση». Παρ’ ότι έτυχε μάλλον, ψυχρής υποδοχής, η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επανεξετάσει την προσέγγισή της στο Brexit, λέγοντας στους βουλευτές ότι θα ακούσει «όλες τις φωνές» στο κόμμα, για το θέμα αυτό. Κάποιοι μάλιστα σχολίασαν ότι εμφανίσθηκε «μετανιωμένη» για την καταστροφική εκλογική επιλογή που έκανε. Η συνάντηση με τους βουλευτές επισπεύσθηκε, καθώς η 60χρονη πολιτικός προσπαθεί να αναχαιτίσει οποιαδήποτε εσωκομματική απόπειρα ανατροπής της. Η Μέι είπε ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός «όσο με θέλετε», όμως έδειξε ότι θα παλέψει για να μείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Εν τω μεταξύ οι διαπραγματεύσεις με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας συνεχίζονται, με τους Βορειοϊρλανδούς να επιμένουν σε ένα ήπιο Brexit. Λόγω αυτών των συνομιλιών αναμένεται να καθυστερήσει και η παρουσίαση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων μπροστά στη βασίλισσα. Η Ρουθ Ντέιβιντσον, επικεφαλής των Συντηρητικών στη Σκωτία, όπου το κόμμα ενισχύθηκε, είπε ότι επιθυμεί «αλλαγή πλεύσης, που θα δώσει λιγότερη έμφαση στον περιορισμό της μετανάστευσης και προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη».
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η αποψινή συνάντηση της Τερίζα Μέι στο Παρίσι με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και θριαμβευτή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής Εμανουέλ Μακρόν. Οπως γράφουν οι «Financial Times», στο στρατόπεδο όσων επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, υπάρχουν ελπίδες ότι ο συνδυασμός μιας αδύναμης Μέι και ενός ισχυρού Μακρόν, ίσως αλλάξει την πορεία προς ένα σκληρό Brexit. Ομως ο γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει κίνητρο να βοηθήσει τη Βρετανία στο θέμα αυτό, ακόμα και εάν ήταν δυνατόν. Το πρόγραμμα του Μακρόν για την αναγέννηση της Ευρώπης έχει την ΕΕ στον πυρήνα του. Ομως το όραμα αυτό θα υλοποιηθεί καλύτερα, παρατηρεί ο αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν, «εάν το Brexit προχωρήσει ανεμπόδιστα», καθώς επιθυμεί βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε θέματα άμυνας και οικονομικών –ζητήματα στα οποία το Λονδίνο δείχνει, μέχρι τώρα, μεγάλη αντίσταση.