Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες για να σχολιάσει ο Μπέπε Γκρίλο το οδυνηρό για το κόμμα του αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προχθές σε περισσότερους από χίλιους δήμους στην Ιταλία. Και φυσικά το έκανε από το μπλογκ του: «Ολοι χαίρονται κάνοντας εκλεπτυσμένες αναλύσεις για τον θάνατο του Κινήματος των 5 Αστέρων, την επιστροφή του διπολισμού, την πανωλεθρία του κόμματός μας, το τέλος των Γκριλίνι. Το είπαν μετά τις βουλευτικές εκλογές, μετά τις ευρωεκλογές, μετά τις περιφερειακές εκλογές, μετά το δημοψήφισμα. Συνεχίστε με αυτές τις ψευδαισθήσεις για να κοιμάστε ήσυχα». Ο Γκρίλο συνέκρινε τις προχθεσινές επιδόσεις με αυτά που είχε πετύχει το κόμμα του πριν από πέντε χρόνια κάνοντας λόγο για αύξηση. «Αυτό που παρακολουθούμε είναι μάλλον η αργή εξαφάνιση του Δημοκρατικού Κόμματος» σημείωσε ακόμη.

Τα αποτελέσματα δεν αφήνουν πάντως πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Το M5S δεν θα εκπροσωπηθεί στον β’ γύρο σε καμία από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών όπου στήθηκαν οι κάλπες, ανάμεσα στις οποίες και η Γένοβα, η πατρίδα του πρώην κωμικού και ιδρυτή του Κινήματος, στην οποία το Μ5S πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμά του. Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο, πάλι, ο Ματέο Ρέντσι προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Τα αποτελέσματα ήταν καλά, εύχομαι καλή επιτυχία στους εκλεγμένους δημάρχους. Την επομένη των εκλογών συνήθως γίνονται πολλές αναλύσεις, κουβέντες, συζητήσεις. Εμείς κάναμε κάτι διαφορετικό» έγραψε στο facebook αναφερόμενος στην απόφασή του να επισκεφθεί τις πληγείσες από τους πρόσφατους σεισμούς περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας χωρίς, όπως είπε, να ενημερώσει προηγουμένως τα μέσα ενημέρωσης.

Για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι κάλπες έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας στον κεντροδεξιό χώρο. «Η Φόρτσα Ιτάλια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «επιβεβαιώνεται ως το πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς. Το υπόδειγμά μας απέσπασε την εμπιστοσύνη πολλών Ιταλών και μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερους ενόψει του β’ γύρου».