Tσουνάμι –στη θαλάσσια περιοχή του Πλωμαρίου –προκάλεσε ο φονικός σεισμός της Δευτέρας μεγέθους 6,1 βαθμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιο Λέκκα, το τσουνάμι που προκλήθηκε έφτασε σε μέγιστο ύψος τα 30 εκατοστά και προξένησε δίνες, θόλωση των υδάτων, ενώ παρέσυρε σκάφη.

Κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν κάποια στιγμή –μετά την εκδήλωση του σεισμού –να υποχωρούν τα νερά στο Πλωμάρι. Το φαινόμενο του τσουνάμι, αν και εκδηλώθηκε σε μικρή κλίμακα, έχει καταγραφεί. Στο μεταξύ, οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν μεγάλο ή μεγάλους μετασεισμούς προκειμένου να είναι σίγουροι ότι έγινε εκτόνωση της μεγάλης συσσωρευμένης ενέργειας.

Το καλό στην υπόθεση είναι ότι γίνονται πολλοί μετασεισμοί. Από την πρόκληση του σεισμού των 6,1 βαθμών μέχρι και τις 8 χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περίπου 331 μετασεισμοί. Ο μεγαλύτερος από αυτούς είχε μέγεθος 4,4 βαθμών.

«Ακόμη υπάρχει μια επιφύλαξη από την απουσία ισχυρών μετασεισμών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλης Καραστάθης. «Είναι όμως θετικό το γεγονός ότι στην περιοχή που διεγέρθηκε υπάρχει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα με σεισμούς μικρότερων μεγεθών».

Η περιοχή όπου προκλήθηκε ο σεισμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες τεκτονικές δομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σεισμούς ίδιου (6,1 βαθμοί) ή και μεγαλύτερου μεγέθους.

Οι ειδικοί είναι πλέον σίγουροι πως ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα που εκτείνεται νότια της Λέσβου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί –μέχρι στιγμής –το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που πάει μέχρι την Ερεσό προκαλεί μια ανησυχία. Και εκεί στηρίζουν τη θέση τους περί ισχυρού μετασεισμού από 5 έως 5,5 βαθμούς. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα μικρότερα ρήγματα που συνδέονται με γεωθερμικά πεδία (όπως είναι, για παράδειγμα, οι ιαματικές πηγές).

Το άλλο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σεισμό είναι αυτό που εκτείνεται βόρεια των ακτών της Χίου, από τα Ψαρά έως τη Χερσόνησο της Ερυθραίας (Καραμπουρούν) στην Τουρκία. Και οι ανησυχίες των σεισμολόγων οφείλονται στο γεγονός ότι και αυτό το ρήγμα μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Αυξάνονται οι ανάγκες. Το βράδυ της Τρίτης, 102 κάτοικοι, κυρίως από το χωριό Βρίσα αλλά και το Λισβόρι, έμειναν σε ξενοδοχεία. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μέρα με τη μέρα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. «Το βράδυ της Τρίτης δεν έμεινε ούτε ένας κάτοικος στις σκηνές, κι αυτός ήταν ο στόχος μας. Χθες, ήδη 150 άτομα έμεναν στα ξενοδοχεία, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Με όλες μας τις δυνάμεις προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων, ιδίως σε στέγαση και σίτιση» σημειώνει.

Πάντως, όπως υποστηρίζει η περιφερειάρχης, επειδή ακριβώς οι ανάγκες καθημερινά μεγαλώνουν, οι 100 μηχανικοί που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο νησί και εργάζονται στο κομμάτι της καταγραφής και του ελέγχου, δεν επαρκούν. «Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε από τον Στρατό και την ΚΤΥΠ ΑΕ (Κτιριακές Υποδομές) να μας συνδράμουν με μηχανικούς».

Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας απαγορεύει την επίσκεψη – κίνηση εντός της Βρίσας. «Λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες στον οικισμό της Βρίσας και της υφιστάμενης επικινδυνότητας, απαγορεύεται η επίσκεψη – κίνηση εντός του οικισμού, πλην των ειδικών συνεργείων καταγραφής των ζημιών καθώς και υπαλλήλων των αρμόδιων φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη και την παροχή βοήθειας. Η πρόσβαση των κατοίκων στον οικισμό θα είναι ελεγχόμενη και θα επιτρέπεται μόνο για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους με τη συνοδεία των αρμόδιων οργάνων (Αστυνομία, Πυροσβεστική, μηχανικοί, ομάδες διάσωσης), με καταγραφή του ονόματος κατά τις ώρες εισόδου και εξόδου, από τις 08.30 μέχρι τις 10.30 και από τις 17.30 μέχρι τις 19.30».

Αναβολή Πανελλαδικών. Το υπουργείο Παιδείας, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και τις γενικότερες συνθήκες που έχουν προκύψει στο νησί εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, αναβάλλει, μέχρι νεωτέρας, τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα εξεταστικά κέντρα Λέσβου. Ωστόσο, με ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει πως στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βόρειου Αιγαίου, δηλαδή στη Λήμνο, τον Αγιο Ευστράτιο, τη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά από σήμερα. Οσο για το χρονοδιάγραμμα επανάληψης των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν, αυτό θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό.