Αν είστε περιπετειώδεις τύποι και σας αρέσει η επαφή με άγρια ζώα, η είδηση που ακολουθεί σας ενδιαφέρει.
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως πολλοί τουρίστες συγχέουν την επιθετική έκφραση στο πρόσωπο ενός πιθήκου με χαμόγελο και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να καταλήξουν τραυματισμένοι.
Το συμπέρασμα προέρχεται από συνεντεύξεις με 124 τουρίστες σε προορισμούς όπου επιτρέπεται η αλληλεπίδραση των ανθρώπων με άγριους πιθήκους μακάκους Μπάρμπαρι (Barbary).
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν, στην Αγγλία, διαπίστωσαν ότι οι τουρίστες έκαναν σημαντικά λάθη στην ερμηνεία των συναισθημάτων των πιθήκων, ακόμα κι όταν είχαν δει εκ των προτέρων φωτογραφίες που έδειχναν τι σημαίνουν οι εκφράσεις στο πρόσωπό τους.
Έτσι, εξελάμβαναν ως χαμόγελο ή… φιλάκια τις εκφράσεις που σήμαιναν επιθετική διάθεση και μοιραία θα εκτείθεντο σε σοβαρούς κινδύνους αν η παρερμηνεία αυτή συνέβαινε όταν βρίσκονταν μαζί με τα ζώα.
Τα λάθη αυτά μειώνονταν μόνο όταν αυξανόταν η εμπειρία τους με τους πιθήκους (π.χ. εργαζόμενοι επί τουλάχιστον 2 μήνες στο καταφύγιο των μακάκων).
«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στα καταφύγια άγριων ζώων, ιδίως σε όσα φιλοξενούν πρωτεύοντα θηλαστικά, και πολλοί προσπαθούν να πλησιάσουν κοντά τους και να αλληλεπιδράσουν μαζί τους, ακόμα κι όταν αυτό απαγορεύεται», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λετίσια Μάρεσαλ, βιοανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη συμπεριφορά των μακάκων δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους.
»Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπου αυτοί θα νομίζουν ότι τα ζώα είναι χαρούμενα, όταν εκείνα θα έχουν στην πραγματικότητα απειλητικές διαθέσεις. Το τελικό επακόλουθο μπορεί να είναι πολύ άσχημο τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα ζώα».
Η δρ Μάρεσαλ πρόσθεσε πως τα δαγκώματα πιθήκων αποτελούν την δεύτερη αιτία τραυματισμού των ανθρώπων από ζώα στη Νοτιοανατολική Ασία (πρώτη αιτία είναι τα δαγκώματα σκύλων).
Εκτός από το σωματικό τραύμα καθ’ εαυτό, τα δαγκώματα των ζώων αποτελούν και οδό μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών στον άνθρωπο, είπε.
Ποια είναι η λύση; «Να εκπαιδεύονται οι ασθενείς με φωτογραφίες και βίντεο των ζώων, να κάνουν μόνο περιηγήσεις με οδηγό και να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τα ζώα», συνέστησε.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PeerJ.