Δεν είχε κλείσει τα επτά της χρόνια όταν κατάλαβε ότι θα ήθελε να περιπλανηθεί στον κόσμο της μουσικής, αλλά δεν ήξερε πώς και πότε. Οταν ήταν έφηβη, ένας ατζέντης στο μετρό του Παρισιού της πρότεινε να περπατήσει στις πασαρέλες. Η Imany (το όνομά της σημαίνει «πίστη» στα σουαχίλι) το έκανε με απόλυτη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά της στον λαμπερό κόσμο της μόδας. Το 2011 το κορίτσι που έλκει την καταγωγή της από τα Νησιά Κομόρες της Αφρικής, αποφασίζει να κυκλοφορήσει το αγγλόφωνο άλμπουμ «The Shape of a Broken Heart» και το τραγούδι της «You will never know» την έβαλε στις ραδιοφωνικές λίστες, θέτοντας τις βάσεις μιας ισχυρής σχέσης με το μουσικό κοινό.

Η κατά κόσμον Nadia Mladjao το 2014 κυκλοφόρησε και το σάουντρακ που επιμελήθηκε για την ταινία «Sous les jupes des filles» της Οντρέι Ντανά και τώρα καταθέτει τον τελευταίο δίσκο της, «The Wrong Kind of War», που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες. Μέσα από στίχους τραγουδιών όπως το «Clap your Hands», η φωνή της ακούγεται σαν κραυγή για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Ηρωδείου, μας λέει ότι «αισθάνομαι πως η ελληνική μουσική έχει κοινά στοιχεία με αυτήν της πατρίδας μου. Εχει την ίδια μελαγχολία και πολλοί από τους ρυθμούς σας είναι ίδιοι με τους δικούς μας. Εκτός από τα παλιά και νέα τραγούδια μου θα υπάρχουν και μερικές εκπλήξεις».

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ. «Η καθημερινότητά μου είναι διαφορετική συνεχώς. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι έχω τόσο πολλή ενέργεια, άλλες φορές ότι είμαι τελείως εξαντλημένη ή κάτι άλλο. Ο,τι και αν είναι αυτό που νιώθω πρέπει να ανέβω στη σκηνή και να τραγουδήσω. Να δώσω αυτό που έχω. Με την ενέργεια, το συναίσθημα ή την κούραση που αισθάνομαι».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ. «Νομίζω ότι η μουσική λειτουργεί ευεργετικά για την ψυχή, αλλά την ίδια στιγμή είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να περάσεις μηνύματα. Μου αρέσει μέσα από τα τραγούδια μου να μεταφέρω τις ανησυχίες μου, να επισημαίνω τα προβλήματα του κόσμου: για την αδικία, την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και για την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η μουσική θα πρέπει να διασκεδάζει, να ευχαριστεί, να δίνει ευτυχία, να ωθήσει σε προβληματισμό και σε εσωτερική αναζήτηση».

ΕΛΛΑΔΑ. «Τα τελευταία επτά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων εξαιτίας της κρίσης. Αισθάνομαι πόσο σκληρό είναι αυτό που περνάτε. Πρέπει να συνεχίσετε την προσπάθειά σας γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες».

ΠΡΟΤΥΠΟ. «Ανήκω στους καλλιτέχνες που επιμένουν να παράγουν CD ενώ η μουσική βιομηχανία βρίσκεται σε παρακμή. Δημιουργώ, γράφω, συνθέτω τραγούδια και μου είναι δύσκολο να μπω σε τέτοιους προβληματισμούς. Πάντα θα υπάρχει μουσική και αυτοί που την αγαπούν και τη στηρίζουν. Είμαι εκλεκτική με τη μουσική, οπότε αυτό με οδηγεί στο να μου αρέσουν πολλά πράγματα από πολλά είδη. Θαύμαζα πάντα την Τρέισι Τσάπμαν και είναι από τα πρόσωπα εκείνα που θα ήθελα να μοιραζόμουν τη σκηνή».

ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. «Αν συναντούσα την Imany όταν ήταν παιδί θα της έλεγα να μη φοβάται κανέναν, να έχει πίστη, να πιστεύει στα όνειρά της και να μην τα παρατάει ποτέ!».

INFO

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, απόψε στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Εισιτήρια: από 15 ευρώ έως 50 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ΑμεΑ/ανέργων: 5 ευρώ.