Το 2012 η ομάδα χορού Griffόn είχε παρουσιάσει το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα» του Μπετόβεν σε συνεργασία με την Καμεράτα στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Στη συνέχεια οι τέσσερις συνεργάτες Ιωάννα Πορτόλου, Αντώνης Παλάσκας, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε μια τριλογία. Το «Δάσος» (2014) και το «Ταμπού» (2015) παρουσιάστηκαν σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών αντίστοιχα. Με την αποψινή πρεμιέρα του «Πορνό» ολοκληρώνεται ο κύκλος της τριλογίας. «Πήραμε υλικό από τη ζωή μας, δεν ξεκινήσαμε από ένα θέμα δεδομένο και αρχίσαμε να δουλεύουμε την πλευρά μιας σχέσης που έχει να κάνει με την καθημερινότητα», λέει η Ιωάννα Πορτόλου. «Το “Πορνό” έχει να κάνει με τη συνεχή μεταμφίεση. Διαλέξαμε δηλαδή το πορνό, όχι για να ασχοληθούμε με το σεξουαλικό του κομμάτι. Στην ουσία βλέπουμε το γυμνό σώμα και τις μεταμφιέσεις του σαν ένα κοστούμι. Οπότε προσπαθούμε να δούμε πώς χρησιμοποιούμε τη μεταμφίεση για να αποφύγουμε τα σκοτεινά κομμάτια μας».
Τα κοστούμια. «Υπάρχει ένας προτζέκτορας μπροστά με πολύ έντονο φως και έρχεται από το μέρος των θεατών» συνεχίζει η Πορτόλου. «Υπάρχει αυτή η αντίθεση φως – σκοτάδι, ενώ και τα ρούχα είναι μαύρα, οπότε δημιουργείται και εκεί μια αντίθεση. Δείχνω ένα μέρος του σώματός μου και αποκαλύπτω. Εκτός από τα μαύρα κοστούμια οι δύο χορευτές χρησιμοποιούν κεφαλές ζώων. Κάποια κοστούμια, από την άλλη, έχουν βικτωριανή αισθητική όπως οι γκραβούρες του Μαρξ Ερνστ: ένας άνδρας με κεφάλι πουλιού, λύκου ή αρκούδας. Οι δύο χορευτές κάνουν μεταμφιέσεις που μπορεί να μοιάζουν σαδομαχιστικές, επειδή φοράνε μαύρες μάσκες, με τρόπο που τελικά φαίνονται μόνο τα μάτια. Εκείνη τη στιγμή δημιουργούν τα κοστούμια μπροστά στα μάτια μας. Δεν υπάρχει ένα κοστούμι που το φοράω, αλλά παίρνω από τη στοίβα και φτιάχνω κάτι μπροστά στα μάτια των θεατών. Γίνομαι κάτι μπροστά στα μάτια σας και ξεγίνομαι κιόλας. Και όλο αυτό το ντύσιμο – γδύσιμο προκαλεί μια ερώτηση “ποιοι είναι τελικά αυτοί οι δύο στο σκοτάδι όταν δεν φοράνε κοστούμια, τι σχέση έχουν, αν γνωρίζονται”».
Η συνεργασία. «Νιώθουμε ότι έχουμε πάρει ένα ρίσκο που μας έχει επηρεάσει όλους. Δουλεύουμε το έργο ένα χρόνο, δεν θα μπορούσαμε να μπούμε σε αυτή την κατάσταση αν δεν γνωριζόμασταν τόσο καλά. Νιώθουμε ασφαλείς ότι η επαφή μας έχει ένα βάθος και ότι μπορούμε να εκτεθούμε, καθώς το γυμνό δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθεαυτό. Αντίθετα, έχουμε την ωριμότητα να πάμε πέρα από αυτό. Η μουσική που γράφει ο Αντώνης Παλάσκας είναι live, είναι σε όλες τις πρόβες και κάπως σαν ο τρίτος χορευτής να έχει μετατραπεί σε ήχο, αυτοσχεδιάζει σε κάθε πρόβα και στις παραστάσεις επίσης».

info

«Πορνό» της ομάδας χορού Griffόn στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Κτήριο Ε), 15, 16, 17/6 στις 21.00.