Οι ήχοι της Νέας Υόρκης θα συναντήσουν τους στίχους του Ομήρου στα φαρσί, τα μαλτέζικα, τα ισπανικά και τα αρχαία ελληνικά. Ο Χατζιδάκις θα μπει σε τζαζ παρτιτούρες και οι ποιητές θα έχουν τη δική τους τιμητική στον πιο δραστήριο και πολύβουο κήπο της πόλης. Ο Κήπος του Μεγάρου μπαίνει στην καλοκαιρινή καλλιτεχνική κούρσα στις 21 Ιουνίου και ρίχνει αυλαία στις 18 Σεπτεμβρίου.

Από την καλλιτεχνική αφήγηση δεν θα μπορούσε να μείνει έξω το Προσφυγικό. Η προτελευταία πράξη των φετινών εκδηλώσεων δίνει χώρο σε μια διαπολιτισμική ολονύχτια ανάγνωση της «Οδύσσειας» του Ομήρου –στο πλαίσιο της δράσης του «Θέατρο της Ειρήνης / Theatre of Peace» και σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «Αναγνώστες του Ομήρου / Readers of Homer». Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο αλλά δοκιμασμένο και πετυχημένο. Η Αθηνά Κεφαλοπούλου από το Ελληνικό Θέατρο εξηγεί ότι το εν λόγω πρότζεκτ είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό και για να ανταποκριθούν στις ανάγκες εργάζονται από τον Ιανουάριο: «Εχουμε αποστείλει πρόσκληση σε περίπου 70 πρεσβείες –όσες βρίσκονται στην Ελλάδα –για να συμμετάσχουν στην παράσταση. Μέσα από μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ετοιμάζουμε –και σύντομα θα ανακοινώσουμε –όσοι αγαπούν την “Οδύσσεια” και θέλουν να διαβάσουν στίχους μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Το χρονικό όριο είναι τρία λεπτά σε όποια γλώσσα επιθυμεί ο καθένας». Την επεξεργασία του κειμένου για την 10ωρη ανάγνωση έχει αναλάβει ο Ράινερ Μακ, διευθυντής των «Αναγνωστών του Ομήρου», ιστορικός τέχνης και πρώην διευθυντής του τμήματος εκπαίδευσης του Μουσείου Getty στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας. Η τελευταία παραγωγή των ομηρικών αναγνώσεων έγινε τον Ιανουάριο στην Τεχεράνη, Ιράν, στο πλαίσιο του Εθνικού Φεστιβάλ Τεχνών (National Arts Festival). Το κείμενο της ανάγνωσης ήταν η «Ιλιάδα». Σκηνοθέτες της μαραθώνιας ανάγνωσης της «Οδύσσειας» είναι η Κάθριν Χόλγουαϊν, ιδρύτρια και διευθύντρια των «Αναγνωστών του Ομήρου», και ο Γιάννης Σιμωνίδης. Η αγγλική μετάφραση της «Οδύσσειας» είναι του Στάνλεϊ Λομπάρντο, μεταφραστή επίσης της «Ιλιάδας» και πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κάνσας. «Θέλουμε η “Οδύσσεια” στο Μέγαρο να είναι μια όσο το δυνατόν ζωντανή και μαγική παράσταση, ώστε να προσκαλέσουμε το κοινό να μοιραστεί στο μέλλον μαζί μας και την “Ιλιάδα” και άλλα έπη, διότι η εμπειρία μάς έχει δείξει πόσο συναρπαστική είναι η συμμετοχή σε αυτήν την παλιά παράδοση ανάγνωσης» εξηγεί η Αθηνά Κεφαλοπούλου.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η πανηγυρική έναρξη τοποθετείται ανήμερα τη Γιορτή της Μουσικής, την Τετάρτη 21 Ιουνίου. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με συναυλίες λατινοαμερικανικής μουσικής και τζαζ με το Athens Tango Ensemble (28/6), την Idra Kayne (30/6), το After 8 Jazz Sextet (5/7), τους Μaracatu (7/7), τον Πέτρο Κλαμπάνη (14/7).

Δυο μέρες νωρίτερα, η σκηνή του Κήπου θα φιλοξενήσει το πολυσυζητημένο όνομα της εγχώριας μουσικής σκηνής. «Μαρίνα Σάττι + Fone’s, ένα πρότζεκτ γένους θηλυκού» και φυσικά από το πρόγραμμά της –με πολυφωνικά τραγούδια οκτώ νεαρών ερμηνευτριών από διάφορες χώρες –δεν θα λείψουν οι «Κούπες» και η «Μάντισσά» της. Την αυλαία της πολυαναμενόμενης βραδιάς σηκώνουν οι Jusu Foli & Senegal Rhythm από τη Σενεγάλη που διατείνονται ότι όλα είναι ρυθμός και μουσική!

Τον Αύγουστο ο Κήπος θα μείνει κλειστός και θα ανοίξει ξανά στις 6 Σεπτεμβρίου με νοσταλγικούς τζαζ και σουίνγκ ρυθμούς. Η Πέννυ Μπαλτατζή ερμηνεύει κομμάτια αυθεντικής τζαζ –από το «Feelings», όπως το τραγούδησε η Ελα Φιτζέραλντ, και το «Crazy» του Willie Nelson ώς το «Summertime» και το «Cry me a river» -, θα περάσει στους αστραφτερούς διαδρόμους των μιούζικαλ με το «The lady is a tramp» και το «Cheek to cheek» και στα ονειρικά «Dream a little dream», «All of me» και «Every time we say goodbye».

Η σκυτάλη περνάει στις 13 Σεπτεμβρίου στο «Dimitris Kalantzis Quintet Mano’s Jazz Tribute to Manos Hadjidakis». Η ανάγνωση δηλαδή του συνθέτη Δημήτρη Καλαντζή στον Μάνο Χατζιδάκι με συνοδοιπόρους πέντε δεξιοτέχνες τζάζμεν. Oπως λέει ο Δημήτρης Καλαντζής: «Προέκυψε απλά σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική αυτή, που χαράχτηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλούμενη γλώσσα, την τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των κομματιών του Μάνου είναι πάντα εκεί και εμείς κάθε φορά ευτυχείς που τα ανακαλύπτουμε ξανά». Οι φετινές γιορτές του Κήπου κλείνουν με το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (18 έως 23 Σεπτεμβρίου) που συνδιοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Κύκλο Ποιητών, τον Δήμο Αθηναίων και το Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή 20 ξένων και 50 ελλήνων ποιητών.