Εμμονές

«Εχω πληροφορίες από γερμανούς πολιτικούς και δημοσιογράφους που λένε ότι είναι ένας κακιασμένος ηλικιωμένος –όπως συχνά συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους αυτής της ηλικίας –ο οποίος έχει κολλήσει με αυτό το θέμα: ότι πρέπει να πάρει εκδίκηση από την Ελλάδα. Αυτό ανάγεται σε σφαίρες πέραν της πολιτικής, είναι εμμονή». Ανάλυση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, στα Παραπολιτικά FM, για τη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο σημερινό Eurogroup. Μάλιστα. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάθησε στο κουλόγλειο ντιβάνι και η διάγνωση ήταν πως πάσχει από «μια αντίληψη μεταξύ προτεσταντισμού και γεροντικής εμμονής».

Παραβλέποντας τον «υφέρποντα» ηλικιακό ρατσισμό στον λόγο του ευρωβουλευτή («όπως συχνά συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους αυτής της ηλικίας»), ο Κούλογλου διαλέγει έναν πολύ εύκολο τρόπο να ασκήσει πολιτική: υιοθετεί καφενειακού τύπου συμπεράσματα για να εξηγήσει τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα. Αλήθεια, πόσο διαφέρει η παραπάνω «ανάλυση» από τα πρωτοσέλιδα της επάρατης «Bild» για τους τεμπέληδες Ελληνες;

Ψαραντώνης

«Απόψε, η μεγάλη εκδήλωση του DiEM25 στο Ηράκλειο, στην Κρήτη (Αστόρια, 7.30 μ.μ.). Μας τιμά με την παρουσία του, και τη λύρα του, ο Ψαραντώνης» τιτίβισε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης. Οντως. Και στο επίσημο πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφερόταν ότι μετά τη βαρουφακική ομιλία και τις ερωτήσεις από το κοινό θα ακολουθήσει συναυλία Ψαραντώνη. Ο Βαρουφάκης, δε, τον είχε δει και προχθές. Βρέθηκαν μαζί σε ταβέρνα στο Γαζί, φάγανε και ήπιανε ρακές. Δεν ξέρω τι τους τραγούδησε χθες ο Ανωγειανός με τη χαρακτηριστική χροιά της φωνής του, αλλά εγώ θα αφιέρωνα στον Γιάνη αυτούς τους στίχους που έχει ερμηνεύσει: Παλιό κρασί είν’ η σκέψη μου / πάντα μ’ αυτή γλεντίζω / μα ‘ναι φορές που με μεθεί / και δεν την νταγιαντίζω. (Νταγιαντίζω σημαίνει υπομένω, αντέχω)

Δραπετσώνα

Τις προάλλες, στις 9 του μήνα, στη Δραπετσώνα έγινε μια συγκέντρωση του πολιτιστικού συλλόγου ΤΕΡΨΗΧΩΡΟΣ. Εκεί συζήτησαν την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One από την περιοχή των Λιπασμάτων. Στην κουβέντα, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει το «παρών» η μία από τις συριζαίες βουλευτίνες της Β’ Πειραιώς, η Εύη Καρακώστα. Μόλις όμως την αντιλήφθηκαν ορισμένοι από τους παρισταμένους –που ντόπιες πηγές διατείνονται ότι ανήκουν ιδεολογικά στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ -, της επιτέθηκαν φραστικά. Σύμφωνα δε με κάποιους άλλους που βρέθηκαν εκεί, παραλίγο να της ρίξουν και καρέκλες. Αιτία; Η ψήφος της στο τέταρτο Μνημόνιο.

Τρεις μέρες αργότερα, η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου – Δραπετσώνας έβγαλε ανακοίνωση για το περιστατικό, το οποίο αποδίδει σε «επιδίωξη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων». Προφανώς –και ορθώς –καταδικάζει την επίθεση στην Καρακώστα, το κλου όμως της μακροσκελέστατης ανακοίνωσης είναι αλλού.

«Η ικανοποίηση», γράφει, «του λαϊκού αιτήματος από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την απόδοση των 88 στρεμμάτων στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και την αλλαγή του νόμου για τους συντελεστές δόμησης και τις χρήσεις γης που έβαλε φρένο στα σχέδια για τσιμεντοποίηση και υποβάθμιση της περιοχής με την ανάπτυξη ασύμβατων με τις ανάγκες των πολιτών δραστηριοτήτων, αποτελεί δείγμα πολιτικής συνέπειας του ΣΥΡΙΖΑ και του στόχου για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα των λαϊκών περιοχών». Κοινώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λύσει όλα τα προβλήματα. Οπότε στη Δραπετσώνα πια έχουνε ζωή.

Απάντηση

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης σε απάντηση που έστειλε στα «ΝΕΑ» για τα χθεσινά άρθρα σχετικά με τις δηλώσεις του επικαλείται την ψήφο του στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης και αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα: «Ουδέποτε αμφισβήτησα την άσκηση του πολιτικού ατομικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, περιλαμβανομένης και της νόμιμης διαδήλωσης. Το δικαίωμα αυτό έχουν όλοι οι πολίτες και βεβαίως και οι αστυνομικοί. Ομως ο καθένας οφείλει να το ασκεί ατομικά, για λογαριασμό του και όχι εμφανιζόμενος με ιδιότητα θεσμική, εκτός αν διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση».

Αδειασμα

Ειρήσθω εν παρόδω, στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, που καλύπτουν την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Βασίλης Κικίλιας ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας περί διάλυσης της Αστυνομίας εξαιτίας της συμμετοχής αστυνομικών στο Athens Pride. Τι απάντησε ο γαλάζιος εκπρόσωπος Τύπου; «Ο κ. Φορτσάκης εξέφρασε προσωπικές απόψεις, για τη ΝΔ ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι προσωπική υπόθεση και δικαίωμα του καθενός. Η ΝΔ εκπροσωπήθηκε στο gay pride». Στη δημοσιογραφική αργκό αυτό μεταφράζεται και ως το κόμμα αδειάζει τον Φορτσάκη.