«Δεν είμαι ειδικός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη, νομίζω όμως ότι τα τελευταία χρόνια και από τα στοιχεία τα οποία επανειλημμένα με διάφορες αφορμές έχει παρουσιάσει στη Βουλή ο κ. Τόσκας δείχνει όχι μία έξαρση της εγκληματικότητας και μια αντιμετώπιση της παραβατικότητας – εγκληματικότητας με έναν σχετικά αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό δεν αναιρεί ή δεν μπορεί να εμποδίσει ή δεν αποκλείει το γεγονός να έχουμε μία, ας το πούμε λαϊκά, μια στραβή σαν αυτό που συνέβη στο Μενίδι». Υφυπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μπαλάφας στον Σκάι.
Κι εκεί που νόμιζε κανείς ότι ο Μπαλάφας δεν θα μπορούσε να κάνει άλλο φάουλ –αφού σε μια ναρκισσιστική έξαρση μοιράστηκε με το φιλοθέαμον κοινό ότι δεν είναι καμιά λουλού, είναι του γιαπιού –βγήκε χθες να μιλήσει για το Μενίδι. Κι άθελα του, χαρακτηρίζοντας τον θάνατο ενός παιδιού από αδέσποτη σφαίρα ως μια στραβή που έκατσε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παραδέχθηκε τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά τους καθήκοντα. Βασιζόμενοι στην τύχη. Οπως όμως λένε κι οι Σουηδοί, πριν καταραστείς την τύχη σου φρόντισε να εξακριβώσεις μήπως φταίει το κεφάλι σου.

Ραντεβού

Σήμερα θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ. Θα δει τον έλληνα ομόλογό του και τον Γιώργο Κουμουτσάκο ως εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο Ντιμιτρόφ πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει κι ένα τρίτο ραντεβού, το οποίο φυσικά κανονίστηκε. Την Πέμπτη το πρωί θα επισκεφθεί το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατά κάποιο τρόπο γνωρίζονται. Επί υπουργίας της εκείνος ήταν πρεσβευτής και επικεφαλής διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ απέναντι στον έλληνα πρεσβευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη στις συνομιλίες με τον Μάθιου Νίμιτς του ΟΗΕ. Η εκτίμηση της Μπακογιάννη είναι πως η παρουσία του στο τιμόνι του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών στέλνει ένα κάπως αισιόδοξο μήνυμα. Γιατί; Επειδή ο Ντιμιτρόφ γνωρίζει καλά το θέμα, αλλά και τις κόκκινες γραμμές και τα θέλω της ελληνικής πλευράς.

Μπλούζες

Μετά τοN Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος προσβλήθηκε από τη γαλανόλευκη που βάφτηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου για το Athens Pride, είχαμε κι άλλο κρούσμα ομοφοβίας. Αυτή τη φορά ήταν ο Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ. Από τα στούντιο του Σκάι πρωί πρωί επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουν διαλύσει, λέει, την Αστυνομία. Και για να στηρίξει την κατηγορία του, διερωτήθηκε: «Επιτρέπεται να βλέπουμε στο gay pride αστυνομικούς με μπλούζες άλλα άντ’ άλλων;».

Περίεργο, πάντως. Αν και γαλλοτραφής ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάποτε μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, μάλλον δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι τον Απρίλιο ο γάλλος αστυνομικός που σκοτώθηκε από τζιχαντιστή κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων ήταν γκέι. Και ακτιβιστής. Εκεί, λοιπόν, στη Γαλλία, ο πολιτικός κόσμος βρέθηκε στην τελετή που έγινε στο αρχηγείο της αστυνομίας του Παρισιού στη μνήμη του Ξαβιέ Ζιζελέ κι άκουσε με σεβασμό τον επικήδειο του συντρόφου του Ετιέν Καρντίλ. Από την άλλη, πάλι, το Université Panthéon-Assas ίσως δεν αρκεί προκειμένου να εξαλειφθούν τα αρνητικά στερεότυπα.

Πελάτες

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών και σκληρό διαπραγματευτή, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας –λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών –δεν του δείχνει αρκετή εμπιστοσύνη. Κι ενώ οι άλλοι διαβάζουν πίσω από τις γραμμές μια ακόμη κακή περίοδο στις σχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού με τον υπουργό του, ο Αδωνις Γεωργιάδης δίνει μιαν άλλη εξήγηση για τις αιτίες της σοϊμπλικής επίθεσης φιλίας στον Τσακαλώτο. «Ο Σόιμπλε συμπαθεί Τσακαλώτο», τιτίβισε, «δεν μου κάνει καμία εντύπωση… και γω συμπαθώ όλους τους πελάτες των εκδόσεών μας». Αουτς.

Νεύρα

Ο Νότης Μηταράκης έχει νεύρα. Δικαιολογημένα πιθανόν. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, πληροφορήθηκε «από τον Τύπο για την επίσκεψη της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνας Κρέτσου στο νησί μας. Ενημερώνω τους πολίτες της Χίου, ότι το Υπουργείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξαν να μη συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα της Επιτρόπου τους βουλευτές της Χίου».

Βέβαια, ο έτερος χιώτης βουλευτής, ο συριζαίος Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος επίσης ενοχλήθηκε, καταλογίζει ευθύνες –τι έκπληξη; –μόνο στην Επιτροπή. «Υπογραμμίζω –δήλωσε –το εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα όργανά της απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους λαούς τους οποίους οφείλουν να εκφράζουν». Ευτυχώς που οι λαοφιλείς πολιτικοί προϊστάμενοι των ελληνικών υπουργείων δεν επηρεάζονται από τους κακούς Ευρωπαίους.