Ποιος θα είναι ο εισαγγελέας που θα χειριστεί για την επόμενη διετία όλους τους καυτούς φακέλους οι οποίοι παραμένουν ανοιχτοί στην Οικονομική Εισαγγελία; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό καλούνται να δώσουν στη σημερινή και καθοριστική συνεδρίασή τους τα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που συσκέπτονται κεκλεισμένων των θυρών στον Αρειο Πάγο. Οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς που συμμετέχουν σε αυτό αποφασίζουν αν στο κρίσιμο αυτό πόστο θα παραμείνουν για τρίτη συνεχόμενη θητεία στη θέση τους ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και ο αναπληρωτής συνάδελφός του Γαληνός Μπρης ή αν θα αντικατασταθούν από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Και ενώ το τοπίο, όπως λένε καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές για τον Μπρη, έχει ξεκαθαρίσει –δεν φαίνεται να επιθυμεί την επανατοποθέτησή του, με δεδομένο ότι το 2018 αποχωρεί από το Σώμα λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας -, δεν ισχύει το ίδιο για τον επικεφαλής, ο οποίος έχει πορεία ετών μπροστά του.

Παρ’ όλα αυτά, δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «έπειτα από δύο θητείες, ίσως έφτασε η ώρα να αλλάξει όλη η ομάδα, όπως συνέβη πρόσφατα με την ομάδα της Εισαγγελίας Διαφθοράς». Στους διαδρόμους των δικαστηρίων, μάλιστα, έχουν αρχίσει να… ψιθυρίζονται και ονόματα πιθανών διαδόχων των σημερινών οικονομικών εισαγγελέων, σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία Αθανασίου.

Η τελική και αποκλειστική κρίση όμως ανήκει στα μέλη του ΑΔΣ, που με τη δική τους ψήφο αποφασίζουν ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την Οικονομική Εισαγγελία την επόμενη μέρα. Ή, για να είμαστε ακριβείς, την επόμενη διετία.

Νέα Γραμματεία για το Μεταναστευτικό

Με γνώμονα τον καλύτερο συντονισμό των ζητημάτων που άπτονται μεταναστευτικών θεμάτων, δημιουργείται νέα Ειδική Γραμματεία στο υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό. Ηδη το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο δημιουργείται και θέση μετακλητού ειδικού γραμματέα, έχει κατατεθεί για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μονάδες Υγείας χωρίς προσωπικό

Μία πολλά υποσχόμενη ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, σχετικά με την εφημεριακή λειτουργία του ΠΕΔΥ – ΜΥ Αλεξάνδρας που έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.

Η δισέλιδη ωστόσο ανακοίνωση… πάσχει στις λεπτομέρειες. Ετσι, για παράδειγμα, στις 42 σειρές του κειμένου δεν αναφέρεται πουθενά πότε θα αρχίσει η λειτουργία της Μονάδας. Η απάντηση που έρχεται από τα στελέχη στην οδό Αριστοτέλους είναι… φλου, αφού το φιλόδοξο σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο μήνα.

Εντύπωση δε προκαλεί και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπηρετούν μόλις οκτώ ειδικευμένοι γιατροί (παθολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος, παιδίατρος, ορθοπεδικός, οδοντίατρος, ακτινοδιαγνώστης και βιοπαθολόγος).

Δεδομένου ωστόσο ότι η Μονάδα Υγείας θα λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, εύλογα γεννιέται το ερώτημα πώς θα επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξή της καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί.