Ενοπλος άνοιξε πυρ χθες εναντίον Ρεπουμπλικανών βουλευτών την ώρα που έκαναν προπόνηση για φιλανθρωπικό αγώνα μπέιζμπολ, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο Στιβ Σκαλίζι, τρίτος στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αρκετοί άλλοι. Ο δράστης συνελήφθη βαριά τραυματισμένος από τις σφαίρες των αστυνομικών και λίγο αργότερα πέθανε, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σκαλίζι δέχθηκε πυροβολισμό στον γοφό, στο γήπεδο του μπέιζμπολ όπου βρισκόταν μαζί με συναδέλφους του, στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. Αμέσως προσέφερε τη βοήθειά του στους τραυματίες ο γιατρός, βουλευτής του Οχάιο, Μπραντ Βένστραπ που ήταν παρών. Μεταξύ των άλλων τραυματιών ήταν δύο εργαζόμενοι στο Κογκρέσο και δύο αστυνομικοί.

Αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς να καταλήξουν στο κίνητρο της επίθεσης και εάν ήταν προσπάθεια πολιτικής δολοφονίας. Περί χαοτικής κατάστασης έκαναν λόγο οι παρευρισκόμενοι, χαρακτηρίζοντας την ώρα των πυροβολισμών «τρομακτικό δεκάλεπτο, που μετέτρεψε μια προπόνηση μπέιζμπολ σε εφιάλτη». Στο γήπεδο βρίσκονταν 25 με 30 μέλη του Κογκρέσου, εργαζόμενοι και προσωπικό ασφαλείας, όπως μετέδωσε το CNN, οι οποίοι προπονούνταν νωρίς το πρωί πριν από τον ετήσιο φιλανθρωπικό αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Ενας από τους παριστάμενους βουλευτές άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από την επίθεση. «Αναφέραμε στην αστυνομία ότι υπήρχε ένας άνδρας που άρχισε να μας φωνάζει όταν βγήκαμε από τα αυτοκίνητα και ήθελε να μάθει εάν είμαστε Ρεπουμπλικανοί ή Δημοκρατικοί. Είπαμε ότι είμαστε Ρεπουμπλικανοί και αρχίσαμε να προχωράμε προς το γήπεδο» είπε ο βουλευτής Ρον ντε Σάντις.

Οπως αφηγήθηκε ένας άλλος βουλευτής, λίγο αφότου άρχισε η προπόνηση ακούστηκε ένα «μπαμ» και έπειτα συνεχείς πυροβολισμοί. Ο δράστης φέρεται να άνοιξε πυρ προς πάσα κατεύθυνση με ημιαυτόματο όπλο. Οι αστυνομικές Αρχές κάνουν λόγο για πολλούς πυροβολισμούς, περίπου 50 με 100. «Οι πυροβολισμοί ήταν πάρα πολλοί, δεν μπορούσαμε να ξεφύγουμε και να τρέξουμε… Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ήχο από τα πυρά» είπε ο βουλευτής Μάικ Μπίσοπ. Ο Σκαλίζι ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκαν και έπεσε κάτω. Ενώ οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν κατόρθωσε να συρθεί έξω από το γήπεδο, παρότι αιμορραγούσε.

Δύο αστυνομικοί βρίσκονταν στο γήπεδο για ασφάλεια και απάντησαν αμέσως με πυροβολισμούς, γεγονός που συνέβαλε στον πανικό, καθώς δεκάδες άνθρωποι δεν ήξεραν από πού προέρχονταν και πώς να προφυλαχθούν. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην προπόνηση βρίσκονταν στην άκρη του γηπέδου και μπόρεσαν να καλυφθούν, κάποιοι άλλοι όμως βρίσκονταν στο κέντρο και δεν μπορούσαν να βρουν καταφύγιο πουθενά. Επεσαν κάτω και όπως δήλωσαν «απλώς προσευχόμασταν να μη μας βρουν οι σφαίρες». Εκπρόσωπος των Αρχών δήλωσε ότι εάν δεν ήταν παρόντες οι αστυνομικοί «θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεγάλη σφαγή».

Η επίθεση αναζωπύρωσε τη μεγάλη κουβέντα στις ΗΠΑ για την κατοχή όπλων και τα μέτρα ελέγχου. Είναι ειρωνικό ότι ο βουλευτής Σκαλίζι έχει επανειλημμένα ταχθεί εναντίον οποιουδήποτε ελέγχου στην αγορά και κατοχή όπλων και μάλιστα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του λόμπι των όπλων. Ηταν ένας από τους συγγραφείς του νομοσχεδίου για να περιορισθούν οι έλεγχοι όσον αφορά την οπλοχρησία και την οπλοκατοχή στην Ουάσιγκτον.

Το χθεσινό περιστατικό ήταν ο πρώτος τραυματισμός μέλους του Κογκρέσου από τον Ιανουάριο του 2011 όταν είχε δεχθεί επίθεση η Δημοκρατική βουλευτής Γκάμπι Γκίφορντς στην Αριζόνα.