Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, ήταν απολύτως σαφής στη πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Αυτό που με ανησυχεί σήμερα είναι να έχω όσο το δυνατόν συντομότερα έναν παρτενέρ για να ξεκινήσω τις διαπραγματεύσεις. Επιθυμώ να ξεκινήσω γρήγορα αυτή τη διαπραγμάτευση και να τη φέρω εις πέρας. Και γι’ αυτό χρειάζομαι μια βρετανική αντιπροσωπεία και έναν επικεφαλής που θα είναι σταθερός, υπεύθυνος και εξουσιοδοτημένος». Το συμπέρασμα είναι ότι η Ευρώπη δεν θέλει να χάσει χρόνο. Οπως φαίνεται, όμως, οι Βρετανοί θα σπάσουν και αυτή την παράδοση –όπως άφησε να εννοηθεί ο απερχόμενος υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα όπως είχε συμφωνηθεί.

Το φιάσκο, όπως το χαρακτηρίζει η «Μοντ», σχετίζεται με τπ περίφημο Λόγο του Θρόνου, με τον οποίο η Ελισάβετ κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Σε κανονικούς καιρούς η διαδικασία αυτή είναι τυπική, όπως και η ψηφοφορία που ακολουθεί. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι έτσι.

Η Τερίζα Μέι κινδυνεύει να δει τις προγραμματικές της δηλώσεις να καταψηφίζονται. Και είναι ενόψει αυτού του κινδύνου που αποφασίστηκε να καθυστερήσει η βασιλική εμφάνιση στο Ουέστμινστερ για μερικές ημέρες. Εξάλλου, η χθεσινή συνάντηση της Τερίζα Μέι με την επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP Αρλίν Φόστερ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δυο τους συναντήθηκαν, αλλά από τη συνάντηση δεν προέκυψε καμία συμφωνία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η ομιλία της βασίλισσας να γράφεται σε περγαμηνή από δέρμα κατσίκας. Η επιλογή σχετίζεται με το γεγονός ότι η περγαμηνή αυτού

του είδους μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη ακόμη και για πέντε αιώνες. Το μελάνι όμως χρειάζεται μερικές ημέρες για να στεγνώσει, ενώ η εγγραφή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν οριστικοποιηθεί το κείμενο.

Την ίδια στιγμή ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμιζε στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι την ερχόμενη εβδομάδα συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ημέρα που το Λονδίνο ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οφείλουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο των προθεσμιών που ορίζονται από τη Συνθήκη» υπενθυμίζει ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία διαμορφώνουν και νέες συνθήκες για το είδος του Brexit.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η κυρίαρχη αίσθηση μεταξύ των οικονομολόγων του Σίτι είναι πως η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit –αυτού που ευαγγελιζόταν η Τερίζα Μέι –έχει υποχωρήσει αισθητά. Από άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η εμπιστοσύνη στις βρετανικές επιχειρήσεις μειώθηκε ραγδαία μετά τις εκλογές, ενώ οι μισοί από τους βρετανούς εργοδότες εμφανίζονται απροετοίμαστοι για τις σχεδιασθείσες αλλαγές της κυβέρνησης. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακόμη καλοδεχούμενο στην ΕΕ μπορεί να εκληφθεί και ως χείρα βοηθείας.