Αποφασισμένος να προστατέψει γαλλικές επιχειρήσεις από ξένες εξαγορές αλλά και θέσεις εργασίας μέσα στη χώρα του δείχνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής φέρεται έτοιμος να τα βάλει τόσο με τους Κινέζους όσο και με τους ίδιους τους Ευρωπαίους.

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας ο Μακρόν είναι έτοιμος να ζητήσει μεγαλύτερο προστατευτισμό από την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, με συμμάχους τη Γερμανία και την Ιταλία, θέλει να δει τις Βρυξέλλες να αποκτούν βέτο στην εξαγορά σημαντικών ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους, όπως για παράδειγμα από Κινέζους, σύμφωνα με πληροφορίες των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ο Μακρόν όμως δεν σταματάει εκεί αφού θέλει να προστατέψει ακόμη περισσότερο τις γαλλικές επιχειρήσεις διακινδυνεύοντας σύγκρουση ακόμη και με εταίρους του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χαρακτηριστικό είναι το σκηνικό που περιγράφει το Bloomberg πριν από λίγες ημέρες στα μεγάλα ναυπηγεία της Σεν Ναζέρ, στις ακτές του Ατλαντικού. Μιλώντας μπροστά σε νεότευκτο πλοίο και πριν ακόμη στεγνώσει η σαμπάνια από την καθέλκυσή του, ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στους εργαζομένους ότι ούτε λόγο ούτε πολύ ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τους όρους πώλησης ποσοστού του ναυπηγείου στην ιταλική Fincantieri. Ξεκαθάρισε ότι θα επανεξετάσει τη συμφωνία και υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τον βιομηχανικό αυτό κλάδο που χαρακτήρισε στρατηγικό. Η κίνηση αυτή προκάλεσε συναγερμό στην Ιταλία και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για να βρεθεί λύση.

Πάντως στις Βρυξέλλες την άλλη εβδομάδα ο Μακρόν πιθανότατα θα έχει στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ καθώς οι τρεις αυτές χώρες θέλουν να προστατέψουν σημαντικά κομμάτια της βιομηχανίας τους από κινεζικές εξαγορές. Η κίνηση αυτή όμως μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες που υποστηρίζουν το πιο ελεύθερο επιχειρείν στην ΕΕ, όπως η Ολλανδία, οι σκανδιναβικές χώρες καθώς και χώρες της Βαλτικής, σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Με ή χωρίς σύμμαχο όμως, οι προθέσεις του γάλλου προέδρου είναι σαφείς. Δείχνει αποφασισμένος να ξαναστηρίξει σταθερά στα πόδια της τη δεύτερη οικονομία της Ευρώπης προς όφελος πρώτα των εργαζομένων στη χώρα του. Οι εξελίξεις θα έχουν ενδιαφέρον καθώς ο Μακρόν έχει αρκετές καυτές πατάτες στα χέρια. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μειώσει το ποσοστό του Δημοσίου στη Renault και στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange. Η κρατική εταιρεία ενέργειας EDF αναζητά χρηματοδότηση για αναβάθμιση των πυρηνικών της εργοστασίων, ενώ το Παρίσι θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ασκήσει δικαίωμα για την εξαγορά ποσοστού έως 15% στη γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom.