Η Τζάνετ Γέλεν δεν εξέπληξε τις αγορές, καθώς χθες αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια κατά 0,25%. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση φέτος και την τρίτη τους τελευταίους έξι μήνες. Πλέον το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώνεται από το 1% έως το 1,25%, αντί για 0,75% έως 1% που ήταν μέχρι σήμερα. Η Fed καθορίζει τα επιτόκια σε συγκεκριμένο εύρος τιμών.

Η Γέλεν άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού μία ακόμη φορά φέτος, φτάνει η οικονομία να συνεχίσει να ακολουθεί θετική πορεία. Ακόμη έδωσε σήμα ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει φέτος τον ισολογισμό της, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά από αγορές ομολόγων στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια εφαρμόζοντας το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα περισσότερα από τα ομόλογα αυτά, αλλά και άλλα σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, αγοράστηκαν κατά την περίοδο της κρίσης από το 2007 έως το 2009 με αποτέλεσμα το σχετικό χαρτοφυλάκιο της Fed να ανέρχεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, στα 4,5 τρισ. δολάρια.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο δικαιολόγησε τη νέα αύξηση των επιτοκίων κάνοντας λόγο για βελτίωση των συνθηκών στην αμερικανική οικονομία και για ενίσχυση της αγοράς εργασίας.

Ανησυχία εξακολουθεί πάντως να προκαλεί στην τράπεζα ο πληθωρισμός που παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Ο πληθωρισμός αναμένεται φέτος να μείνει κάτω από τον στόχο του 2% που θέτει η τράπεζα, αλλά αναμένεται μεσοπρόθεσμα να αυξηθεί, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Πλέον η Fed εκτιμά ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί σε 1,6%, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις του Μαρτίου έκαναν λόγο για αύξηση τιμών κατά 1,9%. Η πορεία του δείκτη τιμών στις ΗΠΑ αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τη Fed, το οποίο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν θα πραγματοποιηθεί φέτος και νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει φέτος –σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις –το 2,2%, αντί για 2,1% που προβλεπόταν αρχικά. Επίσης η ανεργία εκτιμάται ότι στα τέλη του 2017 θα βρίσκεται κοντά στο 4,3%. Για το 2018 προβλέπεται ότι η ανεργία θα φτάσει το 4,2%.

Οι αγορές από την πλευρά τους αυτό το διάστημα περιμένουν και σήμα από τον Ντόναλντ Τραμπ, για να δουν εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εφαρμόσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Σε αυτές περιλαμβάνονται μείωση της φορολογίας και αύξηση των δημόσιων δαπανών για επενδύσεις, ιδιαίτερα σε υποδομές.