Στον πέμπτο κατά σειρά πλειστηριασμό –μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου –που διενεργήθηκε χθες, το ξενοδοχείο Athens Ledra, πουλήθηκε στην εταιρεία με το διακριτικό τίτλο Συγγρού Hotel 115 ΑΕ.

Πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία βρίσκεται το διεθνές επενδυτικό σχήμα Hines, που δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate σε ολόκληρο τον κόσμο. Η προσφορά για την αγορά του Αthens Ledra ανήλθε στο ύψος των 33,5 εκατ. ευρώ και ήταν αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με το ποσό των 48 εκατ. ευρώ, που ήταν το αρχικό τίμημα – στόχος. Ως εκπρόσωπος της αγοράστριας εταιρείας εμφανίστηκε ο Πωλ Θωμόπουλος.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος –σύμφωνα με εκτιμητές –έπαιξε το γεγονός ότι το δυναμικότητας 314 δωματίων ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 35 χρόνια, χρειάζεται εκτεταμένη ανακαίνιση, που θα στοιχίσει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Hines, που ιδρύθηκε το 1957, έχει πολύχρονη εμπειρία σε επενδύσεις σε όλους τους τύπους των ακινήτων, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Από το 1991, η Hines έχει χρηματοδοτήσει 55 στρατηγικά επενδυτικά κεφάλαια και πολυάριθμους επενδυτικούς οίκους, συνολικής αξίας 43,9 δισ. δολαρίων.

Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Επί σχεδόν 30 χρόνια, τη διαχείριση του ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρήσει τον Νοέμβριο του 2013. Ομως, ήδη, είχε συσσωρευτεί μεγάλος όγκος οφειλών προς τους εργαζομένους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνιση της ξενοδοχειακής μονάδας, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία, μέχρις ότου η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99, η οποία ωστόσο απεσύρθη.

Στη συνέχεια το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (με επισπεύδουσα την Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την περίοδο. Τελικά το ξενοδοχείο έβαλε λουκέτο στις 31 Μαΐου 2016 και χτες άλλαξε οριστικά χέρια.

«Η πώληση του ξενοδοχείου είναι μία θετική εξέλιξη. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσα μας οφείλονται» ανέφερε χτες εκπρόσωπος των περίπου 150 εργαζομένων, οι οποίες διεκδικούν δεδουλευμένες αποδοχές ύψους δύο εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για το Athens Ledra, που παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2016, είχαν προηγηθεί άλλοι τέσσερις πλειστηριασμοί, που κηρύχθηκαν όλοι άγονοι: ο πρώτος που είχε οριστεί για τις 13 Ιουλίου 2016 ακυρώθηκε λόγω της εισβολής μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω», ο δεύτερος στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 είχε κηρυχθεί άγονος λόγω απουσίας υποψήφιων αγοραστών, ενώ το ίδιο συνέβη και στους διαγωνισμούς που έγιναν στις 7 Δεκεμβρίου 2016 και στις 5 Απριλίου 2017.