Δέκα χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτηθούν –για έξι μήνες αν υπήρχε διαθέσιμη τεχνολογία –από την ενέργεια που εκλύθηκε από τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γεωλόγος – σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς. Στο μεταξύ, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την περασμένη Τρίτη έως και χθες, μη κατοικήσιμα κρίθηκαν πάνω από τα μισά κτίσματα που ελέχθησαν σε όλη τη Λέσβο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, από τις 854 αυτοψίες που διενεργήθηκαν μη κατοικήσιμα κρίθηκαν 482 κτίσματα και κατοικήσιμα τα 372. Από το σύνολο των αυτοψιών, οι 755 αφορούν κατοικίες –λιγότερες από τις μισές, οι 339, κρίθηκαν κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αυτοψίες έγιναν σε επαγγελματικούς χώρους, εκκλησίες, αποθήκες και λοιπά κτίρια.

Στο μεταξύ, οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να κρατούν επιφυλακτική στάση εξαιτίας της απουσίας ενός ισχυρού μετασεισμού –ή μετασεισμών –μεγέθους από 5 έως 5,5 βαθμούς. Ωστόσο, το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλη Καραστάση, το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί από την περασμένη Δευτέρα, όταν και σημειώθηκε ο φονικός σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών, γεγονός που συνάδει με μια πιο ομαλή εικόνα της εξέλιξης. Ειδικότερα, μέχρι τις 7 χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί 404 μετασεισμοί. Κανείς τους, ωστόσο, δεν ξεπέρασε τους 4,4 βαθμούς.

Οι ειδικοί είναι πλέον σίγουροι πως ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα που εκτείνεται νότια της Λέσβου. Το γεγονός, ωστόσο, ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί –μέχρι στιγμής –το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που φθάνει μέχρι την Ερεσό προκαλεί μια ανησυχία. Και εκεί στηρίζουν τη θέση τους περί ισχυρού μετασεισμού από 5 έως 5,5 βαθμούς. Στην περιοχή υπάρχουν κι αλλά μικρότερα ρήγματα που συνδέονται με γεωθερμικά πεδία, όπως για παράδειγμα οι ιαματικές πηγές.

Ψάχνουν σπίτια. Στο μεταξύ, κάλεσμα στους ιδιοκτήτες κατοικιών και διαμερισμάτων προς ενοικίαση στη Λέσβο έκανε χθες η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Καλούμε τους πολίτες που διαθέτουν για ενοικίαση κατοικίες, διαμερίσματα αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου να το δηλώσουν στο γραφείο που λειτουργεί στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου. Λόγω της τουριστικής κίνησης και της δυσκολίας εύρεσης καταλυμάτων, παρακαλούνται οι πολίτες των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τις αρμόδιες επιτροπές να διερευνήσουν και οι ίδιοι για την εξεύρεση κατάλληλης κατοικίας προς ενοικίαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της περιφέρειας. Διευκρινίζεται, δε, πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί επιδότηση ενοικίου.

Κάτι που επεσήμανε για μια ακόμη φορά και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του, σημειώνοντας πως η επιδότηση ενοικίου θα γίνει παράλληλα με τους απαιτούμενους ελέγχους. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι. Μετά βγαίνουν οι αποφάσεις που οριοθετούν την πληγείσα περιοχή. Οι αποφάσεις που προβλέπουν ποιος είναι ο προϋπολογισμός των αποζημιώσεων –για την οικοσκευή, τα κτίρια και άλλες καταστροφές –που έχουν γίνει. Αυτή η διαδικασία συνήθως κρατάει αρκετούς μήνες».

Από την πρώτη κιόλας ημέρας που ο φονικός σεισμός «χτύπησε» τη Λέσβο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οργάνωσε και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση των επιπτώσεων του σεισμού στον οικισμό της Βρίσας. Σκοπός της χαρτογράφησης είναι να δώσει μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τη σεισμική συμπεριφορά του κτιριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.

Εμπόριο τρόμου. Χθες, πάντως, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το ερώτημα της παράβασης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων για επικείμενο μεγάλο σεισμό έπειτα από δηλώσεις σεισμολόγων σε τηλεοπτικούς σταθμούς τις τελευταίες ημέρες. Οι φήμες αυτές «έβγαλαν» την Τετάρτη στους δρόμους τους κατοίκους του Πλωμαρίου και άλλων περιοχών της Λέσβου, οι οποίοι φοβήθηκαν για επικείμενο ισχυρό μετασεισμό.

Αλλά και το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, μετά την έντονη φημολογία των τελευταίων ωρών που προκάλεσε κοινωνική αναταραχή, αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον οποιουδήποτε «διέσπειρε ή θα διασπείρει ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν κοινωνική αναταραχή και οικονομικές επιπτώσεις στο νησί της Λέσβου».