«Still searching». Αυτός είναι ο τίτλος του φετινού Athens Photo Festival που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η διοργάνωση έχει επετειακό χαρακτήρα, μιας και κλείνει 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας, αποτελώντας έτσι το μακροβιότερο ιδιωτικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ της χώρας μας και ένα από τα πέντε παλαιότερα για τη φωτογραφία στον κόσμο. Το φετινό φεστιβάλ επιχειρεί μάλιστα να υιοθετήσει έναν αναστοχαστικό ρόλο για το παρόν της φωτογραφίας, ενώ εστιάζει και στο μέλλον αναδεικνύοντας καλλιτεχνικές πρακτικές που αντικατροπτίζουν σύγχρονες αναζητήσεις και πειραματισμούς. Σύμμαχός του το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που χρηματοδοτεί για δεύτερη χρονιά το πλαίσιο λειτουργίας του Athens Photo Festival.
Οπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Μανόλης Μωρεσόπουλος στη χθεσινή παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης, το φεστιβάλ θέλει να λειτουργεί ως μια διαρκώς εξελισσόμενη πλατφόρμα παρουσίασης των σύγχρονων τάσεων από τον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού. Παράλληλα, στοχεύει να λειτουργεί ως ευκαιρία συσπείρωσης και συνεργασίας πολιτιστικών φορέων και θεσμών από διαφορετικές χώρες με απώτερο σκοπό τις καλλιτεχνικές συνέργειες και ανταλλαγές.

Γι’ αυτό και το εκθεσιακό πρόγραμμα επικεντρώνεται με διερευνητική και κριτική διάθεση στα ζητήματα και τους προβληματισμούς της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Οι εικόνες που παρουσιάζονται επεκτείνονται από το φάσμα του ντοκουμέντου μέχρι του video art και της εννοιακής τέχνης (conceptual art). Στους δύο ορόφους του Μουσείου Μπενάκη, διασταυρώνονται σε οκτώ διαφορετικές ενότητες φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και βιβλία 85 καλλιτεχνών από 30 χώρες. Ανάμεσά τους είναι και 24 Ελληνες που επιλέχθηκαν έπειτα από open call της διοργάνωσης και 2.000 συμμετοχές που κατατέθηκαν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ. Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος θα υπάρχει έως τις 30 Ιουλίου για τρίτη φορά το «The Photobook Exhibition», μια ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλία. Επί της ουσίας, πρόκειται για προσπάθεια να αναδειχθεί μια λιγότερο γνωστή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας, παρουσιάζοντας 350 αυτοεκδόσεις από καλλιτέχνες και διεθνείς εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, καταλόγους, zines και DIY έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία. Μία άλλη πτυχή είναι η ετήσια έκθεση «Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι» που επιχειρεί να αναδείξει την καλύτερη φωτογραφική παραγωγή δημιουργών 18-35 ετών. Λειτουργώντας σαν ομπρέλα κάτω από την οποία μπαίνει ένα ενδεικτικό μέρος της φωτογραφικής τέχνης, το Athens Photo Festival επεκτείνει την εκθεσιακή του δράση και σε αρκετούς χώρους της Αθήνας. Μικρότερες αίθουσες όπως τα Beton 7, T.A.F. The Art Foundation και Void, στήνουν ένα δίκτυο φωτογραφικών παρουσιάσεων – δορυφόρων, συμπληρώνοντας χωροταξικά το κυρίως τμήμα του φεστιβάλ.
Παράλληλα με τη συλλογή έργων που το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά έως τα τέλη Ιουλίου, η φετινή διοργάνωση αναπτύσσει κι ένα ευρύ φάσμα δράσεων με στόχο την ενεργή συμμετοχή όχι μόνο επαγγελματιών φωτογραφιών αλλά και ερασιτεχνών της όγδοης τέχνης. Το πιο προφανές, είναι το πρόγραμμα εργαστηρίων που πραγματοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας που στοχεύει στην ανάπτυξη και διεύρυνση σύγχρονων γνώσεων στο ευρύ φάσμα της φωτογραφικής δημιουργίας. Εδώ οικογένειες και παιδιά πειραματίζονται με βιωματικές δραστηριότητες, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και ομαδικά παιχνίδια έκφρασης με όχημα τις εκθέσεις του φεστιβάλ. Ιδιαίτερη στιγμή, θα είναι σίγουρα και το εργαστήριο με παιδιά και εφήβους από τις προσφυγικές δομές που λειτουργούν στην Αθήνα.
Από κει και πέρα, ξεχωρίζει το Athens PhotoMarathon. Με γενικό μότο, «We Are All Photographers», περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες αναμένεται να πάρουν μέρος στον μαραθώνιο φωτογραφίας, προσεγγίζοντας με τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα σχετικά με την πόλη.Οι ανερχόμενοι φωτογράφοι θα επωφεληθούν από τα Portfolio Reviews όπου καταξιωμένοι επαγγελματίες από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα θα κάνουν κριτική στη δουλειά τους, βοηθώντας τους να αναζητήσουν τον δρόμο προς διεθνή φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα. Ακόμα, θα εισπράξουν χρήσιμες πληροφορίες από τους οκτώ προσκεκλημένους ομιλητές της σειράς διαλέξεων Photo Voices.

Αντίθετα, πιο καλλιτεχνική διάθεση έχει ο κύκλος Photography as Performance όπου μέσω των επιτελέσεων διερευνείται το πώς το δισδιάστατο και το στιγμιαίο της φωτογραφίας λειτουργεί ως αφετηρία και καταλύτης για τη σωματική έκφραση. Επιπλέον, έρχεται και ένα πρόγραμμα νυχτερινών οπτικοακουστικών προβολών διασταυρώνοντας επιλεγμένα πρότζεκτ απ’ όλο τον κόσμο και αναδεικνύοντας διαφορετικές όψεις της κοινωνικής πραγματικότητας.

INFO

Athens Photo Festival, έως τις 30 Ιουλίου, από Τρίτη έως Κυριακή 11.00-21.00, Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210-3453.111)