Σε ένα διαμέρισμα μιας πολυκατοικίας του ’50 στο Κολωνάκι, ο ντουλαμάς, ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ελληνικής φορεσιάς, συγκατοικεί με δημιουργίες σχεδιαστών μόδας και καλλιτεχνικά έργα.

Η έκθεση «Ντουλαμάς ο μεγαλοπρεπής. Εμπνεύσεις» είναι το αποτέλεσμα ενός πειράματος που οργάνωσε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα γύρω από την ιστορία του ενδύματος, τη σύγχρονη μόδα και την τέχνη.

«Ο όρος ντουλαμάς ουσιαστικά αφορά τα ανδρικά ενδύματα, ενώ στις γυναίκες επικρατεί ο όρος πιρπιρί» σημειώνει η Ιωάννα Παπαντωνίου, ενδυματολόγος – σκηνογράφος και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Αυθεντικοί ντουλαμάδες από την Ηπειρο και τη Σίφνο του 19ου αιώνα αναδεικνύουν την τεχνική των κεντημάτων τους. Στον ίδιο χώρο οι σχεδιαστές Αγγελος Μπράτης, Δημήτρης Ντάσιος, Μάρκελλος Νύκτας, Χρήστος Πετρίδης – Βενέδικτος Αντύπας (οίκος Φαλιάκος), Αγγελος Φρέντζος και Zeus & Dione διατηρούν το σχέδιο του ντουλαμά και χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά από υφαντό μετάξι,

τζιν, καμβά έως PVC πλαστικό, δημιουργώντας τη δική τους σύγχρονη γλώσσα. Παράλληλα οι καλλιτέχνιδες Μαρία Λοϊζίδου, Μαρία Παπαδημητρίου, Νάνα Σαχίνη και οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας ασχολούνται με τη φόρμα και την ερμηνεία του ντουλαμά στη σχέση του με το σώμα.

Εως 22 Ιουνίου, Κανάρη 4, 2ος όροφος, ώρες λειτουργίας 11.00-15.00.