Ξεκίνησα να τρέχω πριν μερικά χρόνια, όταν παρασυρμένη από ενθουσιώδη φίλο δήλωσα συμμετοχή στο 5άρι της Αθήνας. Μη έχοντας καμία σχέση με το τρέξιμο μέχρι τότε, αποφάσισα πως κάπως έπρεπε να προετοιμαστώ. Με θυμάμαι να –ας το πούμε –τρέχω 700 μέτρα στον ηλεκτρικό διάδρομο και ελαφρώς σοκαρισμένη από την πρωτόγνωρη εμπειρία να μονολογώ «πού πας ρε Καραμήτρο στο πεντάρι;». Ημουν όμως αποφασισμένη. Ξέρεις τι εννοώ! Πιθανότατα έχεις πάρεις τις πληροφορίες σου περί τίνος πρόκειται, «πόσο πολύ θα αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο», «πόσο πιο υγιής θα νιώθεις» και «πόσα πράγματα σου μαθαίνει το τρέξιμο». Σωστά όλα αυτά. Υπάρχουν όμως και κάποια ψιλά γράμματα που κρύβουν βασικές αλήθειες.

1 Κάθε αρχή και δύσκολη
Οι πρώτες φορές δεν θα σου πολυαρέσουν. Φυσιολογικό. Τι να σου αρέσει από κάτι που σε κουράζει, σε ιδρώνει και σε ζορίζει; Εντάξει, οι αγώνες έχουν πλάκα και το πανηγύρι των ενδορφινών μετά το τρέξιμο είναι γεγονός! Οι μαγικές λέξεις είναι «υπομονή, υπομονή, υπομονή». Τις πρώτες εβδομάδες μάλλον θα νιώθεις περίεργα σωματικά και ψυχικά. Μην ανησυχείς και μην πτοηθείς. Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα ώστε να μάθουν να ανταποκρίνονται, να επιμένουν, να αποδίδουν και κυρίως να το διασκεδάζουν! Υπομονή λοιπόν. Τό ‘παμε;
2 Το περπάτημα επιτρέπεται
Σωστότερα: το περπάτημα επιβάλλεται! Κανένας δεν σε πιέζει να τρέχεις συνεχόμενα, ούτε αυτό σε καθιστά μη ικανό δρομέα. Ασε τους ψυχαναγκασμούς και κάνε διαλείμματα δυναμικού βαδίσματος όποτε νιώσεις την ανάγκη. Στην αρχή της δρομικής σου καριέρας (αλλά και αργότερα, γιατί όχι;) αυτό που μετράει είναι να βρίσκεσαι αρκετή ώρα στο δρόμο και το περπατοτρέξιμο είναι η ιδανική λύση.
3 Θέλει αρετή και τόλμη
Συνειδητοποίησε για ποιους λόγους τρέχεις. Αν ξεκίνησες να τρέχεις για να ανεβάζεις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα ή για να μιμηθείς εκείνον το φίλο που θαυμάζεις ή επειδή είναι της μόδας, τότε μάλλον θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις σύντομα. Θέλει «αρετή και τόλμη» το τρέξιμο και προπάντων συνειδητούς δρομείς με θέληση και πειθαρχία.
4 Το θαύμα των κολάν
Πάμε στοίχημα πως πριν μερικά χρόνια ούτε που θα σου πέρναγε από το μυαλό να φορέσεις κάτι τόσο στενό και μικρό; (ιδιαίτερα οι άνδρες δρομείς). Τα δρομικά κολάν όμως είναι εξαιρετικά βολικά, ανθεκτικά και κομψά που τελικά θα σου γίνουν απαραίτητα. Η πρώτη φορά που θα φορέσεις κολάν ας είναι μια καλή αφορμή για να πεις «ποτέ δεν ξαναλέω ποτέ».
5 Θα την ιδρώνεις τη φανέλα
Και πολύ μάλιστα. Κι ο ιδρώτας μυρίζει άσχημα! Οπότε να θυμάσαι πως στα δρομικά ρούχα δεν ισχύει το «θα το φορέσω και αύριο». Μπορεί το καλάθι των άπλυτων να γεμίζει πολύ πιο σύντομα τώρα που τρέχεις, όμως προέχει η καλή υγιεινή σου και φυσικά η ομαλή επικοινωνία με τους γύρω σου.
6 Τρέχοντας ανοίγει η όρεξη
Η σχέση σου με το φαγητό θα αλλάξει και σαν ανάγκη και σαν εμπειρία. Καλώς ήρθες στην κοινότητα που διοργανώνει… πάρτι με ξεκάθαρο σκοπό να φορτώσει υδατάνθρακες! Η τροφή είναι το καύσιμό σου, θα την εκτιμάς περισσότερο. Υστερα από κάποια τρεξίματα η λαχτάρα σου για φαγητό θα είναι πρωτόγνωρα μεγάλη. Να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του, έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό σου πως η «δρομική πείνα» δεν θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη. Μη στερείσαι αλλά μην το παρακάνεις κιόλας. Αλλωστε θα μάθεις από πρώτο χέρι «πόση ώρα στο δρόμο χρειάζεται για να καεί εκείνο το χωνάκι παγωτό»!
7 Περί σωματικών αναγκών
Ισχύει! Δυστυχώς μάλλον θα την πάθεις κάποια φορά και μετά θα μάθεις: να τακτοποιείς εγκαίρως το ραντεβού σου με την τουαλέτα, να μην πίνεις υπερβολικά υγρά πριν την προπόνηση ή τον αγώνα και να αποφεύγεις τις τροφές που ξέρεις πως προκαλούν το έντερό σου. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να βρεθείς σε ανάγκη πάνω στη φούρλα ενός αγώνα.
8 Κωδικός «Μαύρα νύχια»
Αν σου αρέσουν οι μεγάλες αποστάσεις, θα πρέπει να ξέρεις πως πιθανότατα θα θυσιάσεις κάποια νύχια. Στην καλύτερη περίπτωση θα μαυρίσουν αλλά ενδέχεται και να πέσουν, οπότε απαιτείται χρόνος μέχρι να ξαναμεγαλώσουν. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα μαύρα νύχια είναι το «παράσημο» των δρομέων. Περί ορέξεως…
9 Συγκάτοικοι στην τρέλα
Την πρώτη φορά που θα σου συμβεί θα κοιτάξεις πίσω σου αναρωτώμενος «ποιον χαιρετάει ο τύπος με το σορτσάκι από απέναντι»; Κι όμως, εσένα χαιρετάει! Συνήθισέ το. Είναι που υπάρχει ένας υπέροχος άγραφος «κανόνας δρομικής συμπεριφοράς» που δένει μυστικά τους δρομείς μεταξύ μας. Καταλαβαινόμαστε, βρε αδελφέ! Είμαστε «συγκάτοικοι στην ίδια τρέλα»! Κι αν ο δρομέας από απέναντι δεν σε χαιρετήσει, κάνε το πρώτος εσύ!
10 Θα σκέφτεσαι «δρομικά»
Οι συζητήσεις σου θα περιλαμβάνουν καινούργιες λέξεις όπως pace, διαλειμματικές, υψομετρικά, φάρτλεκ κ.ά. Στις ζώνες σου θα προστεθεί μία ακόμη, αυτή των καρδιακών παλμών. Τα Σαββατόβραδα θα εγκαταλείπεις την παρέα νωρίτερα, επειδή «παιδιά, έχω αγώνα αύριο». Α, κι όταν πας διακοπές, δεν θα ψάχνεις μόνο για κατάλυμα, αξιοθέατα κ.λπ. αλλά και για διαδρομές για τρέξιμο!
Επειτα από όλα αυτά, ψήνεσαι ακόμη για δρομέας; Αν η απάντησή σου είναι: «Εννοείται! Κι ακόμη περισσότερο!», τότε είσαι ένας από εμάς! Καλώς όρισες στη δρομική κοινότητα! Κόλλα πέντε!