Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά εξήντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης
Σταύρο Κοντονή, με την οποία ζητούν την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τις αποποιήσεις κληρονομιών. Ώς εδώ καλά. Εκεί, όμως, που αρχίζουν τα περίεργα είναι όταν οι βουλευτές –με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο –διαμαρτύρονται και αποδίδουν το φαινόμενο των μαζικών αποποιήσεων στα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη, τα οποία προφανώς (και) οι ίδιοι ψήφισαν.
Κατά Κοτζιά
Την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται ότι οι βουλευτές που κατέθεσαν την επίκαιρη ερώτηση προς τον Νίκο Κοτζιά για τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα να πέσει κάτω, ειδικά ύστερα από την επίθεση που δέχθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών. Προς τούτο, αναμένεται να υποβάλουν αίτημα ακρόασής του από το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δύσκολη εποχή των συριζαίων
Τα βέλη όμως για τους συριζαίους δεν είναι μόνο εξ οικείων. Για να μην πω ότι αυτά είναι το ελάχιστο. Η δύσκολη κατάσταση γίνεται δυσκολότερη, τώρα που έχουν πάρει την απόφαση να ξανακατέβουν στον λαό, στο φόντο του Μνημονίου και των μέτρων. Κι αυτό δεν γίνεται ποτέ πλέον χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας. Οπως χθες το απόγευμα που είχε οργανωθεί ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου του Σταμάτη Βαρδαρού στην Πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι. Ομάδα νεαρών εισέβαλε στον χώρο και για ώρα εν χορώ αποδοκίμαζε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ πετώντας τρικάκια αντιεξουσιαστικής χροιάς αλλά και με αιχμή τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας. Χρειάστηκε και μια μικρή παρέμβαση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα, αν και ο αυτόπτης μάρτυρας που μου μετέφερε την εικόνα είδε και χειροδικίες. Για την Ιστορία, πάντως, η εκδήλωση έγινε.
Και στη Θράκη (ως ιδιώτης…)
Στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για επαφές με Παυλόπουλο και Τσίπρα. Εκτός από τα ελληνοτουρκικά και το Προσφυγικό, η κουβέντα θα περιστραφεί και γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη. Η ανακοίνωση της άφιξης Γιλντιρίμ, που έρχεται μετά το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στο Πεκίνο, μαθαίνω ότι προκάλεσε χαμόγελα στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε επανειλημμένως ζητήσει από την Τουρκία να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου σε διμερές επίπεδο, πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης. Η Αθήνα, πάντως, φαίνεται πως θα είναι απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός για τον Γιλντιρίμ, αφού ο τελικός του προορισμός είναι η Θράκη, όπου και θα βρεθεί όχι ως πρωθυπουργός αλλά ως ιδιώτης, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2004 με κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή ο Ταγίπ Ερντογάν, ως νεοεκλεγείς τότε πρωθυπουργός.