Ο «τελευταίος κρίκος» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της σημερινής συνάντησης των αδελφών Αγγελόπουλων με τον Βαγγέλη Μάντζαρη, καθώς ο διεθνής γκαρντ αποτελεί τον τελευταίο βασικό κρίκο της ελληνικής αλυσίδας που κρατάει γερά όλα αυτά τα χρόνια το σκαρί του Ολυμπιακού στις φουρτούνες του ευρωπαϊκού και του ελληνικού μπάσκετ.

Το 2010 οι αδελφοί Αγγελόπουλοι άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας με τη μεταγραφή του Βασίλη Σπανούλη από τον Παναθηναϊκό στον Ολυμπιακό και ενώ ήδη είχαν τον Γιώργο Πρίντεζη και τον Κώστα Σλούκα στην ομάδα. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Δημήτρης Αγραβάνης ακολούθησαν δημιουργώντας μια εξαιρετική μαγιά ελληνική, που όταν «φούσκωσε» ανέβασε τον Ολυμπιακό στην κορυφή της Ευρώπης (2012, 2013) και της Ελλάδας (2012) έπειτα από 15 χρόνια. Αυτή η παρέα, παρά τις απώλειες στον ελληνικό κορμό (Σλούκας), από το 2012 μέχρι και εφέτος κατέκτησε δύο ευρωλίγκες και τρία πρωταθλήματα, ενώ έφτασε την ομάδα να παίξει και σε άλλους δύο τελικούς ευρωλίγκας.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, που έχει ετήσιες αποδοχές 450.000 ευρώ, έπαιξε εφέτος για μεγάλο χρονικό διάστημα και τον ρόλο του αντι-Σπανούλη όταν ο αρχηγός των Πειραιωτών ήταν τραυματίας. Εκεί ο διεθνής γκαρντ έδειξε την ικανότητά του και στον οργανωτικό τομέα χωρίς να παρεκλίνει στο ελάχιστο από την εξαιρετική του παρουσία στην άμυνα. Ηταν πανταχού παρών και το κυριότερο απέδειξε και αυτός ότι οι Ελληνες τιμούν και με το παραπάνω και το τελευταίο ευρώ που κερδίζουν.

Εχοντας δύο καλές προτάσεις ήδη στα χέρια του απο Παναθηναϊκό και Εφές Αναντολού, ο Βαγγέλης Μάντζαρης θα μπορούσε να μπει σε μια λογική παζαριού. Δεν θα το κάνει, γιατί προτεραιότητά του είναι να μείνει στον Ολυμπιακό.

Θα παίξει όμως σημαντικό ρόλο ο τρόπος προσέγγισης από τη διοίκηση του Ολυμπιακού, που πάντως έχει καταλάβει ότι οι Ελληνες είναι το παρόν και το μέλλον στη δυναμική αυτού του συλλόγου. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν δείξει ότι τιμούν τους έλληνες παίκτες και η λογική λέει ότι δεν θα αφήσουν έναν τόσο σημαντικό κρίκο να σπάσει την ελληνική αλυσίδα.

Μάλιστα θέλουν να τελειώνουν με τα ελληνικά συμβόλαια –κάτι που επιθυμεί και ο κόουτς Γιάννης Σφαιρόπουλος –για να αρχίσουν το πλαισίωμα των Ελλήνων με τους ξένους.