Η δόση των 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα δεν είναι δεδομένη αφήνει να εννοηθεί ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επισημαίνοντας ότι το Eurogroup μπορεί να τη μπλοκάρει, εάν η Ελλάδα δεν δώσει ασυλία σε τρεις ξένους αξιωματούχους που είχαν τοποθετηθεί στο κρατικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ, και σήμερα διώκονται.

Το 2015 Έλληνας εισαγγελέας είχε ασκήσει διώξεις για απιστία εις βάρος εμπειρογνωμόνων του ταμείου αποκρατικοποιήσεων για πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Δημοσίου. Η υπόθεση εκκρεμεί, ανέφερε δικαστική πηγή.

«Εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για το μέλλον αυτών των τριών εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει τη δόση», δήλωσε ο ισπανός υπουργός από το Λουξεμβούργο για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι στην ίδια κατεύθυνση με την Ισπανία κινούνται επίσης η Ιταλία και η Σλοβακία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε άμεσα διαβεβαίωση ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

«Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας», υποστηρίζει αξιωματούχος.