Λυγίζουν οι ελλείψεις νοσηλευτών τη λειτουργία του ΕΣΥ, με τις πλέον νευραλγικές κλινικές –παιδιατρικές, ογκολογικές και ψυχιατρικές –στα δημόσια νοσοκομεία να κάνουν αναγκαστικές εκπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρουν. Τελικοί αποδέκτες είναι οι βαριά πάσχοντες, των οποίων η νοσηλεία κρίνεται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και επισφαλής.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, όπου νοσηλεύονται ανήλικοι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με λευχαιμία.

Η καταγγελία της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), που ζητά την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα, περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις τραγικές επιπτώσεις εξαιτίας των κενών θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον νομοθέτη, η ασφαλής λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας προϋποθέτει την παρουσία τριών νοσηλευτών ανά κλίνη. Συνεπώς, «η μη τήρηση του συγκεκριμένου όρου από μια Μονάδα θα πρέπει να επιφέρει την άμεση ανάκληση της άδειας της εν λόγω Μονάδας και τη διακοπή της λειτουργία της».

Ομως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΝΕ, η Μονάδα στο Παίδων, συνολικής δυναμικότητας 17 κλινών, νοσηλεύει σε σχεδόν καθημερινή βάση περί τα 12 έως 13 παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τον αριθμό των κλινών θα έπρεπε κανονικά να υπηρετούσαν στη μονάδα 51 νοσηλευτές, ενώ σε κάθε περίπτωση για την ασφαλή νοσηλεία των 12-13 παιδιών θα έπρεπε να υπηρετούσαν 36 έως και 39 νοσηλευτές.

Εντούτοις, στη Μονάδα υπηρετούν μόλις 19 νοσηλευτές, οι οποίοι μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια τη νοσηλεία μέχρι και 6 παιδιών. «Οι άνω ελλείψεις σε προσωπικό αποβαίνουν εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών που νοσηλεύονται, διότι οι νοσηλείες εφαρμόζονται μεν, αλλά όχι σε συγκεκριμένη ώρα σε όλα τα περιστατικά» υπογραμμίζεται στην καταγγελία της ΕΝΕ.
Τρεις ταχύτητες. Σημειώνεται δε ότι στη Μονάδα του Παίδων μεταμοσχεύονται μικροί ασθενείς τριών ταχυτήτων: Εκεί νοσηλεύονται παιδιά που χρήζουν μεταμόσχευσης, ανήλικοι που έχουν μεταμοσχευτεί αλλά παρουσιάζουν επιπλοκές (π.χ. εμπύρετος λοίμωξη) αλλά και μεταμοσχευμένα παιδιά που παρακολουθούνται από το εξωτερικό ιατρείο και χρήζουν ανάγκη χορήγησης φαρμάκων ή και μεταγγίσεων το Σαββατοκύριακο και τις επίσημες αργίες.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Αρης Δάγλας, «υπολογίζεται ότι πάνω από 15.000 θέσεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ είναι κενές. Οι ελλείψεις αυτές στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και ζητάμε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα».

Ομως, παρά τη… διαγνωσμένη πάθηση του ΕΣΥ, που δεν είναι άλλη από την ακατάσχετη αιμορραγία σε προσωπικό, ο Αρης Δάγλας σημειώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ουδέποτε έχει καλέσει το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής διοίκησης της ΕΝΕ, που σημειωτέον αριθμεί 37.000 μέλη.
Επισφαλής αναλογία. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της «μαύρης τρύπας» σε νοσηλευτές διογκώνεται ακόμη σε νοσοκομεία ειδικής βαρύτητας εξαιτίας των σοβαρών παθήσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που απευθύνονται σε αυτά.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου Αγιος Σάββας, η αντιστοιχία νοσηλευτών – ασθενών κρίνεται επισφαλής σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Οπως σημειώνουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, η ΜΕΘ διαθέτει επτά κλίνες, συνεπώς για την εύρυθμη λειτουργία της θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 21 νοσηλευτές (ώστε να καλύπτονται οι καθημερινές βάρδιες, οι αργίες και οι άδειες απρόσκοπτα). Ο στόχος, σύμφωνα πάντα με το διεθνές πρωτόκολλο, είναι για κάθε κλίνη να υπάρχει διαθέσιμος ένας νοσηλευτής.

Η ελληνική πραγματικότητα απέχει μακράν από τον στόχο αυτόν: Στη ΜΕΘ του Αγίου Σάββα, κατά την απογευματινή βάρδια, οι ασθενείς λαμβάνουν φροντίδα από μόλις δύο νοσηλευτές.

Στις λοιπές κλινικές (παθολογικές, χειρουργικές κ.λπ.) του ίδιου νοσοκομείου –όπου επίσης νοσηλεύεται ειδική ομάδα ασθενών λόγω της βαρύτητας της νόσου που αντιμετωπίζουν –η κατάσταση είναι το ίδιο αποκαρδιωτική. Κατά τις βραδινές ώρες αντιστοιχεί σε αρκετές περιπτώσεις ένας νοσηλευτής για 32 ή 36 ασθενείς (ανάλογα με την κλινική).
Δεδομένων των ελλείψεων, κάθε άλλο παρά εντύπωση προκαλεί ότι η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του αντικαρκινικού νοσοκομείου, δυναμικότητας τεσσάρων κλινών, παραμένει ανενεργή.