Ο σεισμός έχει πλήξει κατά κύριο λόγο το νότιο κομμάτι της Λέσβου. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο χωριό της Βρίσας, το οποίο κατά 80% έχει καταστραφεί –πρόκειται για έναν οικισμό 850 κατοίκων. Υπάρχουν όμως και αλλού δυσκολίες. Ζημιές έχουν πάθει το Πλωμάρι και η Σκάλα Πολυχνίτου· γενικώς υπάρχουν προβλήματα σε πολλές περιοχές νότια.

Στη Βρίσα βρίσκεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μετά τον σεισμό έχει πληγεί σημαντικά. Στο νησί βρίσκεται και ο πρόεδρος του Γεωλογικού Τμήματος, στο οποίο ανήκει, ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το σχολείο της Βρίσας –αλλά και τα περισσότερα σπίτια. Εχουμε, όπως καταλαβαίνετε, πολλή δουλειά μπροστά μας.

Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή. Κάθε μέρα που περνάει οι ανάγκες γίνονται όλο και μεγαλύτερες για την υποστήριξη των πολιτών, ειδικά αυτές σε στέγαση και σίτιση. Αντιλαμβάνεστε κι εσείς, αλλά είδαμε και εμείς εδώ, ότι τις πρώτες μέρες μετά τον σεισμό πολλοί από τους πληγέντες μένουν σε συγγενείς και φίλους, αλλά όσο ο καιρός περνάει και ο αριθμός των μη κατοικήσιμων σπιτιών μεγαλώνει οφείλουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες με έναν πιο μόνιμο τρόπο.

Μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα τα μη κατοικήσιμα σπίτια ήταν επισήμως 337 –ένας αριθμός που αναμένεται να μεγαλώσει κι άλλο. Κάθε μέρα, γύρω στις 8 το απόγευμα, παίρνουμε τα αποτελέσματα των νεότερων ελέγχων. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε κανένας πολίτης να μη μείνει χωρίς στέγη. Από την πρώτη μέρα στήθηκαν σκηνές. Εκεί κοιμήθηκαν την πρώτη νύχτα 59 συμπολίτες μας. Τη δεύτερη νύχτα, ωστόσο, φιλοξενήθηκαν 102 άτομα σε ξενοδοχεία –από κεί και πέρα, κανένας δεν έμεινε σε σκηνή. Είναι μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, τίποτα δεν είναι εύκολο. Συνεχίζουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Οι σεισμολόγοι είναι από την αρχή δίπλα μας, από την πρώτη μέρα. Αυτό που μας λένε είναι ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και το παρακολουθούν. Επίσημα αυτό που κάνουμε, όλοι μαζί, είναι προετοιμασία. Κινητοποιούμαστε σε ύψιστο βαθμό για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να υποστηρίξουμε όλους αυτούς που έχουν πληγεί από τον σεισμό.

Την πρώτη μέρα τόσο ο Νίκος Τόσκας όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσαν ότι θα κινηθεί διαδικασία αντίστοιχη με αυτήν της Κεφαλονιάς. Αναμένουμε την έκδοση των σχετικών αποφάσεων για να μπορέσει αυτή να ξεκινήσει. Εχουμε επίσης ζητήσει από την Κατερίνα Παπανάτσιου να δοθεί αναστολή για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, είτε πρόκειται για υποχρεώσεις καταβολής φόρου είτε υποβολής δηλώσεων. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχει και αντικειμενική δυσκολία για την ανταπόκριση των ανθρώπων, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή ασχολούνται με άμεσα ζητήματα επιβίωσης, όπως η σίτιση και η στέγασή τους.

Βρισκόμαστε στην προσπάθεια καταγραφής των ζημιών. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, θα γίνει η αποτίμηση προκειμένου να προσεγγίσουμε το μέγεθος της καταστροφής και ήδη έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση των πόρων, οι οποίοι είναι πάνω από τις δικές μας δυνάμεις, του δήμου και της περιφέρειας. Είναι η στιγμή που η ευρωπαϊκή και διεθνής κοινότητα, που έχει γίνει μάρτυρας όσων έχουμε ζήσει όλον αυτό τον καιρό, μπορεί να ανταποδώσει στους ανθρώπους της Λέσβου την αλληλεγγύη που επί δύο χρόνια δείχνουν για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό. Νομίζω πως τώρα είναι η ώρα, η κατάλληλη στιγμή. Οι ζημιές είναι πάρα πολλές, όσο και οι πόροι οι οποίοι χρειάζονται για την αντιμετώπισή τους.

Με ρωτάτε αν αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που έχουμε ζήσει στο νησί. Τα τελευταία χρόνια η Λέσβος και οι κάτοικοί της έχουν βιώσει πολλές και δύσκολες καταστάσεις, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ως περιφερειάρχης, έχω παρακολουθήσει από κοντά το προσφυγικό ζήτημα που έχει προκύψει και, όπως καταλαβαίνετε, τέτοια σοβαρά θέματα δεν τίθενται σε σύγκριση. Το καθένα έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες. Εγώ προσωπικά αυτό που προσπαθώ με κάθε τρόπο είναι ακριβώς να ανταποκριθούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις τόσο του Προσφυγικού όσο και του πρόσφατου σεισμού.

Οσο καιρό αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, δεν φοβόμαστε. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες για να αντιμετωπίσουμε όσα πρωτόγνωρα έχουμε ζήσει δύο χρόνια, καθώς και τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην οικονομία και στην κοινωνία. Ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι προετοιμασμένος για ένα ακόμη καλοκαίρι εισροών. Ομως, αυτό που κάνουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα είναι να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που έχει προκύψει. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσει. Τίποτα δεν είναι δεδομένο.