Το αλιευτικό με σημαία Ουκρανίας παραμένει στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, στα Χανιά, εδώ και επτάμισι μήνες. Στα αμπάρια του δεν έχει ψάρια, αλλά 10 εκατ. πακέτα τσιγάρα, σε μια υπόθεση που ενδέχεται να ξετυλίγει το κουβάρι μιας μεγάλης λαθρεμπορικής επιχείρησης. Το θέμα λαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις: πληροφορίες από την Κρήτη συνδέουν σημαντικές ποσότητες του φορτίου των συσκευασμένων τσιγάρων με την εταιρεία ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Το επταμελές πλήρωμα του πλοίου παραμένει υπό έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων διενεργεί προανάκριση.

Τα ερωτήματα για το φορτίο του αλιευτικού και τους παραλήπτες του έφτασαν μέχρι τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να αναμένει απαντήσεις από τρεις υπουργούς. Οι ερωτήσεις αγνοήθηκαν και χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ επανήλθε, με ιδιαίτερη επιμονή. «Δεν είχαν την ευαισθησία να πουν ότι ερευνάται η υπόθεση, να πουν κάτι!» αναφέρει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ», προαναγγέλλοντας και τις επόμενες κινήσεις του.
Γιατί έχει τόση σημασία αυτή η υπόθεση;
Επειδή το θέμα του λαθρεμπορίου τσιγάρων έχει πάρει έκταση. Μόνο στην Αθήνα υπάρχει μια παράλληλη αγορά γύρω από την Ομόνοια, η οποία επεκτείνεται και στις γύρω περιοχές, ακόμα και στο Κολωνάκι. Η κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλά για το θέμα και έχει μάλιστα υπολογίσει τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε δισεκατομμύρια –πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να υπάρχει ένα πλοίο το οποίο ελέγχεται και επί επτάμισι μήνες να μην υπάρχει ούτε μία κυβερνητική ανακοίνωση;
Τι ενημέρωση έχετε ώς τώρα;
Στο θέμα εμπλέκονται οι υπηρεσίες τριών υπουργείων. Του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Ναυτιλίας, που δεν ξέρουμε τι έχει κάνει, και του υπουργείου Οικονομικών, φυσικά, που είναι αρμόδιο για τα τελωνεία. Παρατήρησα ότι οι υπηρεσίες που εποπτεύονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν κάνει τη δουλειά τους, αλλά από τα άλλα δύο υπουργεία δεν έχουμε κάτι. Ο υπουργός Ναυτιλίας βγήκε και, ενώ οι ερωτήσεις είχαν αποτυπωθεί πολύ προσεκτικά, το πολιτικοποίησε κι άλλο. Ζήτησε να προσέχουν ορισμένοι να μην εκτεθούν. Ομως ήμουν πολύ προσεκτικός. Η εμπειρία σε κάνει να ξέρεις τι λες, να προσπαθείς να μιλάς όταν ξέρεις κάτι. Αυτό με κινητοποίησε ακόμα περισσότερο. Αρχισαν να μου ‘ρχονται και πληροφορίες για το θέμα και βάσει αυτών συνέταξα την επόμενη ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών, που είναι πολύ πιο συγκεκριμένη. Οι εταιρείες είναι πάρα πολύ προσεκτικές στις μαζικές αποστολές. Αν κάποιος πάρει μια βιομηχανία και της πει να του στείλει μια μεγάλη παραγγελία τσιγάρα, εκείνη εξετάζει προσεκτικά ποιος είναι ο αγοραστής, ακριβώς για να μην μπλέξει με κύκλωμα λαθρεμπορίας. Το συγκεκριμένο πλοίο στα Χανιά μετέφερε μεγάλη ποσότητα. Τα μετέφερε χύμα, σε κούτες και σε μεγάλο αριθμό. Πληροφορήθηκα ότι σε όλα τα λιμάνια της ΕΕ, αλλά και στην Βηρυτό, δεν ξεφορτώνεται ή δεν φορτώνεται φορτίο χύμα. Επίσης, στα πακέτα τσιγάρων υπάρχουν ανάγλυφα η ημερομηνία παραγωγής και ο προορισμός της παρτίδας. Υπάρχουν αυτά εδώ; Ποιες είναι οι ημερομηνίες παραγωγής; Ποιος είναι ο προορισμός του φορτίου; Υπάρχει ασφάλιση του μεταφερόμενου προϊόντος; Υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα που δεν έκανα, αλλά το κρατάω. Υπάρχουν εγγυητικές επιστολές τραπεζών;
Διακρίνετε μια διστακτικότητα από την κυβέρνηση ως προς την ενημέρωση;
Ανεξήγητη διστακτικότητα. Δεν μπορεί να μη μιλάς για ένα θέμα που απασχολεί. Δεν λέω να μην είναι προσεκτικοί, μιλάμε για έρευνα εν εξελίξει. Αν όμως υπάρχουν τσιγάρα ΣΕΚΑΠ μέσα, πρέπει να το αναφέρουν. Τι τους πειράζει; Υπάρχουν κι άλλα θέματα που πρέπει κάποια στιγμή να εξεταστούν. Δεν υπάρχει υποψία λαθρεμπορίας; Αυτό το εμπόρευμα στοιχίζει περίπου 1,6 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρθηκε κανείς γι’ αυτό; Υπάρχουν λεφτά στη μέση, κάποιος θα είχε κινητοποιηθεί να δει τι συνέβη. Υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρθηκε ή όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν εξαφανιστεί; Στη δεύτερη περίπτωση, μιλάμε για λαθρεμπορία. Γιατί το πλοίο πήγε να φύγει και δεν το άφησαν; Καλύπτουν κάτι; Οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι πάρα πολύ λογικές. Για έναν άνθρωπο που σκέφτεται λογικά, ένα προϊόν επτάμισι μήνες χαμένο το ψάχνει κάποιος και ανησυχεί. Ανησυχεί για τα λεφτά του. Αν δεν ανησυχεί κανένας, είναι εξαφανισμένοι οι ενδιαφερόμενοι. Κι αυτό είναι ύποπτο.

Αν πρόκειται όντως για προϊόντα ΣΕΚΑΠ, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;
Δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για προϊόντα ΣΕΚΑΠ. Τα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα, όμως, είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Υπάρχει μια πολιτικοποίηση από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, υπέρ της κυβέρνησης και κατά της αντιπολίτευσης –αν, λοιπόν, όντως υπάρχουν τέτοια προϊόντα και δεν μιλάει κανείς, θα ανοίξει μεγάλο θέμα, κυρίως επειδή έχουν εμπλακεί σε μια περιπέτεια με την εταιρεία αυτή, με τις γνωστές τροπολογίες. Με παραξενεύει το γεγονός ότι δεν είχαν την ευαισθησία να πουν ότι ερευνάται η υπόθεση, να πουν κάτι!
Ποιες θα είναι οι κινήσεις σας από εδώ και πέρα;

Περιμένω απάντηση. Αν δεν μου δοθεί, θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Ημουν ήπιος και προσεκτικός μέχρι τώρα. Αν δεν βγει κανένας να απαντήσει, θα φέρω το θέμα στην Ολομέλεια και τον αρμόδιο υπουργό στη θέση να πρέπει να απαντήσει.