Υπουργός που αρέσκεται να ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης πότε ως καναλάρχης και άλλοτε ως αρχισυντάκτης επανήλθε προχθές για να κατηγορήσει τις εφημερίδες ότι είχαν έτοιμα τα πρωτοσέλιδά τους προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup. Εάν –είπε –έκλεινε η συμφωνία, ο τίτλος θα ήταν «Τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα». Κι εάν δεν έκλεινε, «Καταστρέφεται η χώρα».

Αφήνοντας κανείς κατά μέρος το γεγονός ότι η απαξίωση του Τύπου από την εξουσία και οι επικρίσεις εις βάρος του όταν εκείνος δεν ταυτίζεται με το κυβερνητικό αφήγημα δεν συνηθίζονται στις υγιείς δημοκρατίες, υποχρεούται να επισημάνει ότι ο ένας τίτλος δεν αναιρεί τον άλλον. Κι αφού η χώρα απέφυγε την καταστροφή για ακόμη μία φορά την τελευταία στιγμή, δεν μένει παρά να σταθεί κανείς σε αυτά που έδωσε και πήρε η κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά που έδωσε βαραίνουν τους ώμους των ήδη καταπονημένων πολιτών. Ενώ αυτά που πήρε είναι μια σειρά από ασαφείς διατυπώσεις για ένα μέλλον που δεν είχε υποθηκευτεί ποτέ έως σήμερα σε τέτοιο βάθος χρόνου. Οταν λοιπόν ο ίδιος υπουργός βλέπει «αλλαγή σελίδας» και ο Πρωθυπουργός του «το οριστικό τέλος των Μνημονίων» να έρχεται, τότε αυτό που συνάγεται είναι η εμμονή στο ίδιο αποτυχημένο αφήγημα. Η κυβέρνηση υπηρέτησε αυτό το αφήγημα με την πιστή συνδρομή τής νεοκαραμανλικής Δεξιάς. Ολα αυτά, όμως, δεν έχουν πλέον νόημα. Ο ελληνικός λαός ζει στο πετσί του τη σκληρή αλήθεια. Η κυβέρνηση δεν έχει πια παρά να την ομολογήσει.