Σχέσεις

Με φόντο την πέτρινη βίλα Κώστα, μια και το πάνελ είχε στηθεί στον κήπο της, έγινε την Τετάρτη η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Κηφισιάς –ναι, υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και στην Κηφισιά –στη Νέα Ερυθραία για τις «Σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας». Σύμφωνα δε με το κομματικό έντυπο της Κουμουνδούρου, η συμμετοχή ήταν «μαζική» και ο διάλογος «πλούσιος». Αφήστε που «η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με μεζέδες και κρασί που πρόσφερε στους παρευρισκομένους η οργάνωση Κηφισιάς του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος πάντων, στη βραδιά κυριάρχησε ο Νίκος Φίλης. Οχι μόνο γιατί τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους. Αλλά και εξαιτίας της αιτιολόγησης αυτής του της θέσης. Παραθέτω ενδεικτικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα αυτό, που συνιστά θεσμική εκκρεμότητα πολλών χρόνων, στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρόκειται για ώριμη κοινωνικά αλλαγή, όπως δείχνουν διαχρονικά και αρκετές δημοσκοπήσεις. Η διαιώνιση του καθεστώτος της πολιτευόμενης Εκκλησίας και του θρησκευόμενου Kράτους καθηλώνει τη δημόσια ζωή σε συμπεριφορές που αμφισβητούν πλευρές της δημοκρατικής λειτουργίας και του πλουραλισμού.

Το παλαιό πολιτικό σύστημα εκμεταλλεύεται την Εκκλησία ως ιδεολογικό και ψηφοθηρικό μηχανισμό, δηλαδή ως εξουσιαστικό μηχανισμό. Και η Εκκλησία επιδιώκει να εξασφαλίσει τα από το κράτος αναγνωρισμένα προνόμιά της έναντι των άλλων θρησκειών, λειτουργώντας συχνά ως ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους. Οι συμπεριφορές αυτές, εκτός των άλλων, αμφισβητούν τη βαθύτερη ουσία και την αυτονομία του θρησκευτικού φαινομένου».

Είπε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ο πρώην υπουργός Παιδείας –που έχασε τον υπουργικό του θώκο ύστερα από μια διαμάχη με την Εκκλησία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Οπως π.χ. ότι «η Εκκλησία είναι μπροστά σε μια μεγάλη αντίφαση. Επιδιώκει τη λαϊκή νομιμοποίηση, όχι στη βάση του ιδρυτικού θρησκευτικού μηνύματός της, αλλά κυρίως προβάλλοντας τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση του ελληνισμού. Δηλαδή, συστήνεται με βάση τους όρους της εκκοσμίκευσης, την οποία η ίδια αποκρούει».

Κι εκεί που μιλούσε για τον ταπεινό λευίτη, τον λαϊκό παπά που υπόκειται στο καθεστώς της δεσποτοκρατίας, πληροφοριακά, κατά τα λεγόμενα του, ανέφερε ότι «από τον κρατικό προϋπολογισμό δίνονται 190 εκατ. ευρώ ετησίως για τη μισθοδοσία του κλήρου και των διοικητικών υπαλλήλων της Εκκλησίας (πλέον οι συντάξεις), ενώ από τη φορολογία της Εκκλησίας το κράτος εισπράττει 5-7 εκατ. ευρώ». Με δυο λόγια, έβγαλε το άχτι του ο Φίλης.

Θέμα

Το νέο section στην ιστοσελίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου εγκαινιάστηκε στις 7 του μήνα. Με Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια, με την «ειδική συνεδρίαση – πολιτικό μνημόσυνο στον εκλιπόντα». Αλλά πέρασε απαρατήρητο. Ονομάζεται «Το θέμα της ημέρας» και έγινε γνωστό στο πανελλήνιο μόλις χθες χάρη στο θέμα της ημέρας της 14ης Ιουνίου.

Ποιο ήταν αυτό; «Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup μετά την υπερψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή;». Σε ένα κείμενο 263 λέξεων, εκ των οποίων οι 108 είναι του Αλέξη Τσίπρα από το πρόσφατο Υπουργικό, λοιπόν, η Βουλή ενημερώνει τους επισκέπτες του σάιτ ότι η ελληνική πλευρά «επιδιώκει λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «ο θεσμός του Κοινοβουλίου δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να αποτελεί μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας» αλλά και πως δεν πρόκειται να δεχθούν «τον ρόλο του διαγωνιζομένου σε θέματα εκθέσεων που επιλέγει ο Τσίπραςκαι οι προπαγανδιστές του». Φαντάζομαι, δεν είναι οι μόνοι που το βλέπουν έτσι. Εξάλλου, κάτω από το εν λόγω κείμενο υπάρχουν λινκ μόνο με τις θέσεις των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Τυχαίο;

Διάψευση

«Επειδή εσφαλμένα ανεγράφη ότι εκπροσώπησα τη ΝΔ στο Gay Pride ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΩ ότι δεν είναι αληθές. Πρόκειται περί ΣΥΝΩΝΥΜΙΑΣ». Τιτίβισμα του Δημήτρη Σταμάτη, πρώην υπουργού Επικρατείας επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Ηταν μια μάλλον αχρείαστη διάψευση. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Δημήτρης Σταμάτης θα εκπροσωπούσε την Πειραιώς στο Athens Pride.

Μπαλοθιές

«Πρέπει να αφήσουμε τις διάφορες θεωρίες περί εθίμων και να αρχίσουμε –και θα αρχίσουμε –να συλλαμβάνουμε»: Νίκος Τόσκας στον Real FM. Το λες και απάντηση στον σύντεκνο Παύλο Πολάκη που έχει –sic –βιωματική σχέση με την παράδοση που επέβαλε τους πυροβολισμούς (μετρημένους, από συγκεκριμένους, ψηλά και μακριά από την παρέα) σε συγκεκριμένες στιγμές σημαντικών γεγονότων για την οικογένεια ή την ευρύτερη κοινότητα». Ο λαλίστατος αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα κατηγορήσει και τον Τόσκα για απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα;