Εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα έχει γίνει στόχος εγχώριων και αλλοδαπών αναρχοαυτόνομων ομάδων, οι οποίες έχουν μεταβάλει το κέντρο της πόλεως, κυρίως γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων, σε καθημερινό πεδίο συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκρούσεις αυτές έχουν διπλασιασθεί κατά το τρέχον έτος. Πρόσφατα μάλιστα, έστησαν στην Πλατεία Εξαρχείων ένα τεράστιο container το οποίο λειτουργεί ως περίπτερο ενημέρωσης των αναρχικών.
Κέντρο δράσεως των αναρχοαυτόνομων αποτελεί κτίριο του Πολυτεχνείου, το οποίο έχουν παράνομα καταλάβει με την ανοχή των πρυτανικών Αρχών του Ανώτατου αυτού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, και το οποίο δεν είναι προσπελάσιμο σε οποιονδήποτε τρίτον αφού έχει μεταβληθεί σε άντρο των άνομων πράξεών τους. Εκεί κατασκευάζονται οι βόμβες μολότοφ, εκεί συγκεντρώνονται καδρόνια, πέτρες και μάρμαρα τα οποία αποσπώνται είτε από τα ρείθρα των πεζοδρομίων είτε από τεμαχισμένα μαρμάρινα αγάλματα τα οποία μέχρι προ ολίγου κοσμούσαν την πρωτεύουσα.
Παράλληλα στο κτίριο αυτό καταφεύγουν, καλυπτόμενοι από το –κακώς εφαρμοζόμενο –πανεπιστημιακό άσυλο, για να σωθούν όταν καταδιώκονται από την Αστυνομία, όταν τα «πυρομαχικά» τους έχουν τελειώσει ή όταν πλέον έχουν κουραστεί από τις πολύωρες αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Με ορμητήριο το κτίριο αυτό οι αναρχικοί επιδίδονται σε πρωτοφανείς πράξεις ανομίας (κατέστρεψαν τρία τρόλεϊ, έκαψαν ένα περίπτερο στην οδό Πατησίων και ένα ή και περισσότερα ΙΧ τα οποία έτυχε να παρκάρουν στην περιοχή). Και το πιο απαράδεκτο; Στις σχεδόν καθημερινές αυτές επιθέσεις των αναρχικών κουκουλοφόρων δεν συνελήφθη ποτέ κανείς. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Αστυνομία μας, η οποία έχει τόσες επιτυχίες στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος, στο θέμα αυτό είναι ανίκανη. Είναι προφανές ότι εκτελεί άνωθεν εντολές.
Οι κάτοικοι της άλλοτε φιλήσυχης αυτής συνοικίας είναι αναστατωμένοι. Δεν τολμούν να γυρίσουν ή να βγουν από τα σπίτια τους βράδυ ενώ καθημερινά κινδυνεύει η περιουσία τους. Ο τόνος όμως της ανομίας που κυριαρχεί στην περιοχή έχει ενθαρρύνει όλα τα κακοποιά στοιχεία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κλοπές, οι ληστείες αλλά και οι διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων.
Ομορο κτίριο με το Πολυτεχνείο, είναι το πρώτο μουσείο της χώρας μας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού πολιτισμού και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Ομως το κορυφαίο αυτό μουσείο της Ελλάδας παρά τη θεαματική του ανακαίνιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ασφυκτιά από χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αποθήκες του Μουσείου «κρύβονται» 85.000 αρχαία αντικείμενα μεταξύ των οποίων υπάρχουν και ορισμένα εκπληκτικά κομμάτια (π.χ. της συλλογής Βλαστού) τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ.
Το Μουσείο στερείται ακόμη χώρους για τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών (αναψυκτήριο, πωλητήριο αναμνηστικών του Μουσείου), οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται και έχουν ήδη φτάσει τις περίπου 500 χιλιάδες τον χρόνο.
Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια το Συμβούλιο Μουσείων ενέκρινε το κτιριολογικό πρόγραμμα της επέκτασης του Μουσείου. Προβλέπει δύο υπόγεια 24.000 τ.μ. κάτω από τον κήπο του ΕΑΜ, εκ των οποίων τα μισά θα διατεθούν για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ. Η λύση είναι προφανώς πολυδάπανη και ως εκ τούτου μη ρεαλιστική και έτσι δεν εφαρμόστηκε.
Από το 2000, και πολλές φορές στη συνέχεια στην αρθρογραφία μου προσπαθώ να προβάλω μια άμεση και ρεαλιστική και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή λύση. Είναι η επέκταση του ΕΑΜ στα κτίρια στα οποία στεγάζεται η Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, οι εγκαταστάσεις της οποίας πρέπει να μεταφερθούν στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου όπου ήδη λειτουργούν οι υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ. Το επιχείρημα το οποίο ενδεχομένως θα προβληθεί είναι ότι η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη είναι ανέφικτη λόγω ελλείψεως χώρων. Διερωτώμαι πώς πριν δημιουργηθεί η Πολυτεχνειούπολη στον χώρο όπου σήμερα στεγάζεται μόνον η Αρχιτεκτονική Σχολή στεγάζονταν άλλες 9 σχολές του ΕΜΠ.
Θα πρέπει ακόμη να αξιοποιηθεί ο δρόμος που χωρίζει τα δύο ιδρύματα, που σήμερα έχει μεταβληθεί σε χώρο απορριμμάτων και κάθε είδους ασχημιών κατά τις νυχτερινές ώρες. Εκεί θα πρέπει να δημιουργηθεί υπόγεια διάβαση για να ενωθούν τα δύο κτίρια και υπόγειοι χώροι σταθμεύσεως για τα τουριστικά λεωφορεία, που σήμερα σταθμεύουν στην οδό Πατησίων. Ο δε υπέργειος χώρος, αφού περιμανδρωθεί κατάλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση αντιγράφων μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον. Δέχομαι ότι η λύση την οποία προτείνω δεν είναι η ιδανική. Είναι όμως άμεσα πραγματοποιήσιμη, το δε ύψος της δαπάνης της κινείται στα όρια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού.
Ετσι το Πολυτεχνείο θα πάψει να είναι ορμητήριο αλλά και καταφύγιο όλων των αναρχικών και με τη συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση τα Εξάρχεια θα ξαναβρούν την ηρεμία τους.
Φοβάμαι όμως ότι τελικά τίποτα δεν πρόκειται να γίνει γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Είναι φυσική άλλωστε αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης, αφού οι ομάδες αυτές των αναρχικών ήταν πρωταγωνιστές στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Ο Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης είναι πρώην βουλευτής και υπουργός