Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από τη γερμανική κυβέρνηση η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. «Η συμφωνία αυτή ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, βοηθάει την Ελλάδα να ορθοποδίσει και να σταθεί στα πόδια της» είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χθες στο Βερολίνο.
Οι βουλευτές των επιτροπών της Βουλής, Προϋπολογισμού, Δημοσιονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενημερώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Συζήτηση στην ολομέλεια ζήτησε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος καταψήφισε όλα τα ελληνικά προγράμματα λέγοντας ότι πρόκειται για «συμβολική συμμετοχή» του ΔΝΤ. Στην Μπούντεσταγκ παρέπεμψε και ο Σοσιαλδημοκράτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιοχάνες Καρς μιλώντας για «φορμαλιστικό συμβιβασμό». Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αντον Χοφράιτερ μίλησε για «απογοητευτικό συμβιβασμό», καθώς «η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε, αλλά το Eurogroup ανέβαλε ξανά τη λύση τού πραγματικού προβλήματος».
Στην κριτική από Αριστερά και Δεξιά ο Σόιμπλε απάντησε με την προειδοποίηση για την αναστάστωση που θα προκληθεί στην οικονομία και τις αγορές εάν κληθεί η γερμανική Βουλή να ψηφίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. «Ολοι κάναμε προσπάθεια να αποφύγουμε την αβεβαιότητα», είπε ο Σόιμπλε με την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια τον επίπονο δρόμο για να ανακάμψει η χώρα οικονομικά» είπε ο Σόιμπλε. Το τρέχον πρόγραμμα επαρκεί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές. «Αυτό είναι το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζω να είναι το τελευταίο» σημείωσε. Αλλωστε λεφτά υπάρχουν. Εναν χρόνο πριν από το τέλος του προγράμματος, και από τα 86 δισ. η Ελλάδα δεν πήρε ούτε καν τα μισά. Πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει όλο το ποσό.