Δύο εβδομάδες έχουν απομείνει για το προγραμματικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι μηχανές στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν πιάσει τη μέγιστη ταχύτητα. Δεν είναι μόνο η αντιπολιτευτική ευκαιρία που τους δίνεται, μετά τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μη «χάσουν το στίγμα τους» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη ΔΗΣΥ έχουν αποφασίσει να εντείνουν την προσπάθεια να φανεί η ενότητα του χώρου.
Αν για κάτι είναι ευχαριστημένοι στη ΔΗΣΥ είναι η συμφωνία του Κώστα Σημίτη να παρευρεθεί στο Συνέδριο και να μιλήσει την πρώτη μέρα, θεωρώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός θα δείξει τον δρόμο για την ενοποίηση του χώρου. Στη Χαριλάου Τρικούπη βρίσκουν κοινές συνισταμένες μεταξύ της πάγιας θέσης Σημίτη για την ανασυγκρότηση του χώρου και τον ρόλο που θα παίξει σ’ αυτήν το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή θέση της ηγεσίας του κόμματος για τη δημιουργία ενός νέου φορέα, που θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Οσον αφορά την παρουσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται λίγο περισσότερο. Ενώ από το ΠΑΣΟΚ θεωρούν σημαντική την παρουσία του στο Συνέδριο –και γι’ αυτόν τον λόγο, όπως και ο ίδιος ο Βενιζέλος αποκάλυψε, τον προσκάλεσαν επισήμως και εν λευκώ –δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση. Το σίγουρο είναι πως η παρουσία του πρώην προέδρου του κόμματος θα δώσει ώθηση στο εγχείρημα –παρά τις γνωστές διαφωνίες τους, οι δύο πλευρές το γνωρίζουν πολύ καλά.
Ακόμα κι αν ο Βενιζέλος επιλέξει να μην παρευρεθεί, η παρουσία Σημίτη από μόνη της έχει μια ξεχωριστή σημειολογία, η οποία από τη Χαριλάου Τρικούπη μεταφράζεται σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις του χώρου, ακόμα και τους εκσυγχρονιστές που εκπροσωπεί ο πρώην πρωθυπουργός και που αυτή τη στιγμή παραμένουν διασκορπισμένοι σε διάφορους πολιτικούς φορείς, από τη ΝΔ και Το Ποτάμι έως και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό κατά νου, η Φώφη Γεννηματά θα επιδιώξει να εντείνει την πίεση προς τις άλλες δυνάμεις του χώρου, με κύριο στόχο Το Ποτάμι και την Ωρα Αποφάσεων, θεωρώντας πως η συζήτηση για ενοποίηση του χώρου δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Με όπλα τον κοινό οδικό χάρτη προς την ίδρυση του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς και τις ανοιχτές διαδικασίες για την εκλογή επικεφαλής, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να θέσει τα άλλα κόμματα του χώρου «προ των ευθυνών τους», επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή της για συμμετοχή σε μια πορεία ενοποίησης που θα ξεκινήσει με το πέρας του καλοκαιρινού Συνεδρίου.
Η εκλογή επικεφαλής. Στη ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν ότι οι συμμαχίες στον χώρο μπορεί να έχουν αρχίσει να μεταβάλλονται, με ανακατατάξεις και συμπράξεις δυνάμεων εντός και εκτός ΔΗΣΥ που τον τελευταίο καιρό έχουν έρθει πιο κοντά. Γνωρίζοντας τον κίνδυνο που ενέχει μια ανοιχτή διαδικασία εκλογής, η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να συνεχίσει ως έχει, ρισκάροντας να βρεθεί χαμένη –στενοί συνεργάτες της βρίσκουν αυτήν την απόφαση τολμηρή, αλλά παράλληλα λογική. Αν της βγει, θα παραμείνει στην ηγεσία του χώρου, ενώνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς. Αν όχι, θα της αναγνωριστεί τουλάχιστον η στήριξη που παρείχε στην παράταξη όταν εκείνη βρέθηκε στο πιο χαμηλό σημείο της. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ηγετική ομάδα δηλώνει διατεθειμένη να ρισκάρει τη θέση της.
Το σύμβολο. Με το μυαλό στην προσπάθεια για σύγκλιση, στη ΔΗΣΥ έχουν αποφασίσει να αφήσουν για αργότερα τα θέματα που «καίνε» τις συνιστώσες, τα οποία έχουν κατά κύριο λόγο να κάνουν με τη σημειολογία του νέου φορέα. Η συζήτηση για το σύμβολο, για παράδειγμα, έχει προς το παρόν παγώσει. Είναι, βέβαια, ενδεικτική η εικόνα της νέας ιστοσελίδας της Συμπαράταξης, στην οποία κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα και λείπουν εντελώς τα σύμβολα των κομμάτων. Εκεί βρίσκονται πλέον και όλες οι θέσεις της ΔΗΣΥ, ανηρτημένες για δημόσια διαβούλευση.
Σκληρή κριτική. Παράλληλα, και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, στη ΔΗΣΥ ετοιμάζονται να εντείνουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση, κάτι που έγινε εμφανές και με τη χθεσινή επίθεση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τόσο για τη συμφωνία όσο και για τη «διαδικτυακή εκτροπή» του Πάνου Καμμένου. Την Κυριακή, η Φώφη Γεννηματά θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζοντας την πρόταση της ΔΗΣΥ για την περιφερειακή ανάπτυξη του Εβρου και τις επαναπροωθήσεις, ενώ τη Δευτέρα θα μιλήσει στην Παιανία για τα προβλήματα στην Ανατολική Αττική –και στις δύο εκδηλώσεις, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ αναμένεται να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα ενάντια στην κυβέρνηση, εξηγώντας πως «όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο καλύτερα». Η αντιπολίτευση θα συνεχιστεί και μέσα στη Βουλή, καθώς η ΔΗΣΥ επιμένει να ζητά απαντήσεις για το αλιευτικό πλοίο με τα τσιγάρα που παραμένει επί επτά μήνες ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, ένα θέμα το οποίο ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.