Το μπαλάκι στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πετάει για μία ακόμη φορά ο Νίκος Παππάς, ζητώντας να προχωρήσει αμέσως στις διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, καταργείται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή το επίμαχο άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015, το οποίο είχε καταπέσει με θόρυβο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η εφαρμογή του είχε ανασταλεί προσωρινά μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η γνώμη του ΕΣΡ

Η τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος για την αδειοδοτική διαδικασία απελευθερώνεται.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για καθεμία από αυτές.

Η τροπολογία ορίζει εξάλλου, σύμφωνα με το ΥΨΗΠΤΕ, ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Να σημειώσω, πάντως, ότι η γνώμη της Αρχής επί του θέματος δεν είναι απαραίτητο να είναι ομόφωνη, αρκεί η πλειοψηφία. Για την ώρα, όπως γνωρίζω, τα μέλη του ΕΣΡ εμφανίζονται έτοιμα, κατά μόνας…

Παρέμβαση για το Πεδίον του Αρεως

Επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Αρεως κατέθεσε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Σπύρος Λυκούδης που ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να πληροφορηθεί τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει για να αλλάξει τη σημερινή όψη του που γίνεται σοκαριστική όταν πέσει το σκοτάδι…