Η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη μπορεί να βρίσκεται ακόμα στη φάση της εξαγγελίας, αλλά σίγουρα είναι μια σημαντική ιδέα που έλειπε από την πόλη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε –κυρίως τώρα που οι φιλοναζιστές έχουν αποθρασυνθεί μέσα στον ίδιο τον ναό της δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο –ότι οι χιτλερικοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεθόδευσαν την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου καθώς από τους 50.000 Εβραίους της πόλης, που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόνο 1.950!

Χθες, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκαναν μαζί τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλακέτας, η οποία θα τοποθετηθεί αργότερα στο Μουσείο. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 27), στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής.

Μάλιστα, ο (αισιόδοξος…) Τσίπρας εξέφρασε τη βούληση να εγκαινιάσουν μαζί με τον Νετανιάχου τη λειτουργία του Μουσείου, κάτι που δέχθηκε με μεγάλη ικανοποίηση και χαρά ο ισραηλινός ομόλογός του που θεωρώ ότι έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι και τότε πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Ισραηλιτική Κοινότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, τους δωρητές, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη ΓΑΙΟΣΕ που παραχώρησε πρόθυμα τον χώρο για την ανέγερση του Μουσείου.

«Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη – παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών κοινοτήτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι «οι σεφαραδίτες Εβραίοι, που έφτασαν ως πρόσφυγες τον 15ο αιώνα, συνυπήρξαν ειρηνικά με άλλες δύο κοινότητες, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική, και έφτασαν να αποτελούν τον μισό πληθυσμό της πόλης.

Αυτό το μωσαϊκό πληθυσμών, γλωσσών και πολιτισμών αποτέλεσε μεγάλο πλούτο για τη Θεσσαλονίκη και της έδωσε γενικότερη ώθηση στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα» καταλήγοντας με την παρατήρηση ότι «την ιστορία της Θεσσαλονίκης τη μοιραζόμαστε Ελλάδα και Ισραήλ».

«Η επίσκεψή μας είναι ιδιαιτέρως συγκινητική για εμάς, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία», τόνισε ο Νετανιάχου στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι «για δύο λόγους είναι σημαντικό αυτό το Μουσείο: για λόγους μνήμης και πρόληψης».