Μεγάλες χαρές είχαν χθες στο επιτελείο του Κώστα Γαβρόγλου, όπως έσπευσε να με ενημερώσει συνεργάτης του, καθώς ο υπουργός Παιδείας που τις τελευταίες ημέρες έχει ακούσει τα σκολιανά του για τις αλλαγές που ετοιμάζει στα πανεπιστήμια έλαβε διαδοχικά τηλεφωνήματα που του ανέβασαν το ηθικό, αφού έγιναν από δύο διαπρεπείς στο αντικείμενό τους επιστήμονες και υπό την ιδιότητά τους ως ακαδημαϊκών.

Το ένα τηλεφώνημα προήλθε από τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και το δεύτερο από τον Γρηγόρη Σκαλκέα. Ο πρώτος κάλεσε μέσα από το δωμάτιο της ανάρρωσής του στον Ευαγγελισμό, ενώ ο δεύτερος είναι ο χειρουργός που έγινε πανελλήνια γνωστός κατά την νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο και τον οποίο «ξαναθυμηθήκαμε» προ ημερών καθώς κείμενό του χρησιμοποιήθηκε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Και οι δύο διαβεβαίωσαν τον Γαβρόγλου ότι δεν γνώριζαν για την πρόσφατη ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών κατά του νόμου για τα ΑΕΙ, είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν και δεν συμμερίζονται τις απόψεις που ορισμένοι ακαδημαϊκοί διατύπωσαν και διένειμαν επιλεκτικά προς ορισμένα ΜΜΕ.

Μάλιστα –πάντα με την επιφύλαξη ότι αυτά μου τα μετέφερε συνεργάτης του υπουργού –ο Παπαδήμος τον ενημέρωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία ελήφθη ενώ ο ίδιος (που είναι πρόεδρος της Ακαδημίας) βρισκόταν στο νοσοκομείο λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον του και χωρίς να έχει ενημερωθεί!

Σκληρή κριτική

Ο Γαβρόγλου μπορεί να χάρηκε πολύ με όλα τούτα, πάντως δεν γλιτώνει τις καθημερινές απορρίψεις του νομοσχεδίου του. Μετά τη σύνοδο πρυτάνεων, τα ΤΕΙ, μεμονωμένες συγκλήτους ΑΕΙ, φοιτητές, κόμματα κ.λπ., άλλα δύο πανεπιστήμια, το Δημοκρίτειο Θράκης και του Πειραιά, χθες άσκησαν σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο. Και σαν να μην του έφτανε αυτό, η ΟΛΜΕ και αρκετές τοπικές ΕΛΜΕ ετοιμάζουν τις επόμενες ημέρες κινητοποιήσεις κατηγορώντας το υπουργείο ότι ετοιμάζει “ύπουλο” χτύπημα κατά της Τεχνικής Εκπαίδευσης με στόχο να συρρικνώσει ειδικότητες και τομείς των ΕΠΑΛ μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής εγγραφής των υποψηφίων που θα δηλώνουν πλέον τρία αντί για ένα ΕΠΑΛ όπου επιθυμούν να φοιτήσουν ώστε να χρειάζονται λιγότεροι εκπαιδευτικοί τον Σεπτέμβριο… Τι να πω, μια της χαράς πολλές της στεναχώριας.