Απολύτως ικανοποιημένος με την απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Eίναι μια καλή απόφαση κυρίως για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη ολόκληρη» είπε ο Σόιμπλε στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για την απόφαση του Eurogroup τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της γερμανικής Βουλής, για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης από την Ελλάδα.
Ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με το ζήτημα η ολομέλεια της γερμανικής Βουλής και πως επαρκεί η έγκριση από τη Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. «Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή του προγράμματος. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει εν τέλει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής» είπε. «Η μεγάλη μας επιμονή απέδωσε, η Ελλάδα πέρασε τα απαραίτητα μέτρα και έτσι μπορέσαμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Με το ποσό των 8,5 δισ. η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών, αλλά και έναντι ελληνικών επιχειρήσεων. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι έτσι μπορεί να συνεχιστεί η καλή οικονομική εξέλιξη που έχει η Ελλάδα» είπε ο Σόιμπλε.
Με τη συμφωνία του Eurogroup το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα με την Ελλάδα. «Ωστόσο η εκταμίευση από αυτό το πρόγραμμα θα γίνει με βάση μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους». «Ξεκινάμε από το δεδομένο ότι αυτό το πρόγραμμα στο τέλος του θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα θα αποκτήσει την επόμενη χρονιά πρόσβαση στις αγορές. Για την περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, πήραμε τον Μάιο της περασμένης χρονιάς μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα τεθούν σε ισχύ τότε».
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ. Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών το μείζον είναι η παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, άσχετα αν δεν πληρώνει άμεσα. «Πράγματι, η συμφωνία με το ΔΝΤ είναι να αποφασίσει τώρα για ένα πρόγραμμα αλλά να προχωρήσει σε εκταμίευση αργότερα» είπε ο Σόιμπλε. «Το σημαντικό είναι να πάρει η Ελλάδα τα απαραίτητα χρήματα και το ΔΝΤ να παραμείνει στη βάρκα» πρόσθεσε. «Στόχος του προγράμματος από το 2015 ήταν να αποκτήσει η Ελλάδα με αυτό το πρόγραμμα πρόσβαση στις αγορές και να καταστεί το χρέος της βιώσιμο. Επειδή όμως οι εκτιμήσεις Κομισιόν και ΔΝΤ είναι διαφορετικές, αποφασίσαμε ήδη τον Μάιο του προηγούμενου χρόνου, να ληφθούν μέτρα για το χρέος εάν κριθούν απαραίτητα».
«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος» σημείωσε ο Σόιμπλε. Εχει επιμηκυνθεί η περίοδος ωρίμασης των ελληνικών ομολόγων μέχρι 35 χρόνια, για μεγάλο διάστημα η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη από τοκοχρεολύσια. Για την Ελλάδα, τα επόμενα δέκα χρόνια δεν τίθεται καν θέμα εξυπηρέτησης του χρέους της. Ζητούμενο, αντίθετα, είναι να κάνει η Ελλάδα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να έχει καλύτερη εξέλιξη της οικονομίας της και να γίνει ανταγωνιστικότερη» είπε ο Σόιμπλε.