Ενα τουρνουά – αγγαρεία που ξεκίνησε το 1992 με τα λεφτά των πετρελαιάδων της Σαουδικής Αραβίας για να απολαμβάνουν από κοντά τα μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου και εξελίχθηκε σε μία ακόμα πηγή εσόδων για τη FIFA. Αυτό ακριβώς είναι το Κύπελλο Συνομοσπονδιών που ανοίγει αυλαία απόψε στη Ρωσία με τον αγώνα της εκπροσώπου της διοργανώτριας χώρας εναντίον της πρωταθλήτριας Ωκεανίας Νέας Ζηλανδίας, στην Αγία Πετρούπολη.
Από το 2005 το Κύπελλο Συνομοσπονδιών διοργανώνεται κάθε τέσσερα αντί για δύο χρόνια και μετεξελίχθηκε από τη FIFA σε test event για τη χώρα που θα διοργανώσει το Μουντιάλ την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο, το φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών πιθανόν να είναι το τελευταίο, καθώς η διοργάνωση του 2021 έχει αναβληθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη διοργανώτρια του Μουντιάλ 2022 χώρα, το Κατάρ. Κατά της διοργάνωσης, λόγω της επιβάρυνσης που προκαλεί στους ποδοσφαιριστές και τους συλλόγους τους τάσσεται η Γερμανία.
Προς το παρόν η Ρωσία δηλώνει έτοιμη για το «ζέσταμα» ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τα θέματα ασφαλείας έχουν διευθετηθεί στην παραμικρή λεπτομέρεια, τα καινούργια και τα ανακαινισμένα στάδια περιμένουν τους φιλάθλους και οι υποδομές λειτουργούν άψογα. Το μόνο που λείπει μέχρι στιγμής είναι το ενδιαφέρον του κόσμου.
ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ. Οι Ρώσοι έχουν χάσει από καιρό το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο, ίσως γιατί έχουν επηρεαστεί και από τον πρόεδρό τους Βλαντίμιρ Πούτιν που έχει αδυναμία σε άλλα αθλήματα, όπως το χόκεϊ σε πάγο.
Κάποτε τον είχαν ρωτήσει αν η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το ποδόσφαιρο κι εκείνος φέρεται ότι απάντησε: «Ρωσικό ποδόσφαιρο; Δεν ήξερα ότι υπάρχει». Το ενδιαφέρον των ρώσων φιλάθλων για τον βασιλιά των αθλημάτων έχει ατονήσει λόγω και των συνεχόμενων αποτυχιών της Αρκούδας –βρίσκεται στην 63η θέση της παγκόσμιας κατάταξης –αλλά και του χουλιγκανισμού.
«Δύσκολα θα αναγνώριζαν οι Ρώσοι κάποιον από τους παίκτες μας αν τον έβλεπαν στο δρόμο» λέει ο πολιτικός επιστήμονας Μιχαήλ Βινογκράντοβ.
Το φετινό Κύπελλο Συνομοσπονδιών αποτελεί προπομπό όσων θα δούμε σε έναν χρόνο στους αγώνες του Μουντιάλ.
Ο σημαντικότερος τομέας για τους Ρώσους είναι η ασφάλεια. Μετά την τρομοκρατική επίθεση στον σταθμό του μετρό στην Αγία Πετρούπολη έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Οι ρώσοι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, αλλά μόνο αφού πάρουν έγκριση από την FSB, πρώην KGB. Στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη η αστυνομία προέβη στη σύλληψη εκατοντάδων πολιτών.
Οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν επίσης αυξηθεί, ενώ οι αλλοδαποί υπήκοοι πρέπει το αργότερο μία ημέρα μετά την είσοδό τους στη χώρα να εγγραφούν στους υπαλλήλους μετανάστευσης, μία εμπειρία ιδιαίτερα στρεσογόνα. Υπό κανονικές συνθήκες η προθεσμία είναι πέντε ημέρες.
Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΤΣΕΒ. Είναι από τα παράδοξα, μια χώρα που έχει αναδείξει κάποιους από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου να μην ενδιαφέρεται σήμερα για τη Sbornja (εθνική ομάδα). Από τους ελάχιστους που αισιοδοξούν για αντιστροφή του κλίματος είναι ο ρώσος παλιός διεθνής Εβγένι Λόντσεβ. Σύμφωνα με τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Σοβιετικής Ενωσης του 1972, οι λόγοι που το Κύπελλο Συνομοσπονδιών θα είναι επιτυχημένο είναι τρεις. Πρώτον, λόγω των υποδομών. Δεύτερον, η Ρωσία θα βελτιώσει την εικόνα της προς τα έξω ως αθλητικό έθνος. Η Αρκούδα έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα με το σκάνδαλο ντόπινγκ, το οποίο δύσκολα θα ξεπεραστεί τα επόμενα χρόνια.
Και τρίτον, πάντοτε κατά τον Λόντσεβ, θα είναι ένα καλό τεστ για την εθνική ομάδα.
Μεταξύ των «γλυκαντικών» που προσφέρουν οι διοργανωτές στους φιλάθλους για να γίνει πιο ελκυστικό το Κύπελλο Συνομοσπονδιών είναι η δωρεάν μεταφορά τους με τα τρένα με επίδειξη του εισιτηρίου των αγώνων και η επιπλέον εξυπηρέτησή τους μεταξύ των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τις αναμετρήσεις του τουρνουά –Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Καζάν και Σότσι. Ελεύθερα θα είναι για τους φιλάθλους επίσης τα τραμ και τα λεωφορεία στη ρωσική πρωτεύουσα.
Ακόμα και οι στολές των επιτηρητών στις κυλιόμενες σκάλες θα αλλάξουν και από γκρι θα γίνουν πιο πολύχρωμες και φωτεινές.
Η μεγαλύτερη υποχώρηση για τους Ρώσους θα γίνει στην ονομασία των σταθμών του μετρό. Σταθμοί όπως ο Petrovsko-Razumovskaya ή ο Serpuchovsko-Timiryazevskaya που είναι μάλιστα γραμμένες στο κυριλλικό αλφάβητο θα αποκτήσουν νούμερα για τη διευκόλυνση των επισκεπτών.
ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν είναι η διοργανώτρια Ρωσία, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία και οι έξι πρωταθλήτριες των αντίστοιχων συνομοσπονδιών της FIFA –Πορτογαλία, Αυστραλία, Χιλή, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία και Καμερούν.
Οι οκτώ ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους. Στον πρώτο μετέχουν οι Ρωσία, Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Μεξικό και στον δεύτερο οι Γερμανία, Αυστραλία, Χιλή και Καμερούν.
Στα νοκάουτ προκρίνονται οι δύο πρώτες από κάθε όμιλο. Να σημειωθεί πως η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει το τουρνουά για να αναδείξει την επόμενη γενιά των διεθνών παικτών της. Από το ρόστερ που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από τρία χρόνια έχουν παραμείνει μόλις τρεις παίκτες και από την περυσινή ομάδα που συμμετείχε στο Euro διασώθηκαν έξι.