Ο Χέλμουτ Κολ ήταν «εξαιρετική προσωπικότητα» που έδειξε «έντονο ενδιαφέρον για τη Ρωσία», δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό.

«Ηταν αναμφισβήτητα εξαιρετική προσωπικότητα που θα αφήσει το σημάδι της στη γερμανική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία», τόνισε ο πρώην σοβιετικός ηγέτης με κείμενό του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματός του.

Ο Χέλμουτ Κολ επέδειξε «έντονο ενδιαφέρον για τη Ρωσία» και «προειδοποίησε τη Δύση ενάντια σε οποιαδήποτε περιφρονητική στάση προς τα ρωσικά συμφέροντα», έγραψε ο Γκορμπατσόφ.

Στις 16 Ιουλίου 1990, ο Κολ, καγκελάριος τότε της Δυτικής Γερμανίας συμφώνησε με τον τότε πρόεδρο της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για την ένταξη της ενωμένης, κυρίαρχης και ελεύθερης Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια αυτών των «σπουδαίων γεγονότων», ο Χέλμουτ Κολ κατάφερνε «να λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των άλλων και να ξεπερνά τη διάχυτη δυσπιστία, επιτυγχάνοντας αμοιβαία εμπιστοσύνη», ενώ παράλληλα «υπερασπιζόταν σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Γκορμπατσόφ.