Τολάδι καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με το λίπος που στάζει από το κρέας όταν το ψήνουμε και με το ζωικής προελεύσεως βούτυρο, υποστηρίζουν αμερικανοί καρδιολόγοι.
Αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει κυρίως κορεσμένα λίπη, τα οποία αυξάνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη στο αίμα, λένε οι ειδικοί από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) οι οποίοι δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Circulationτη γνωμοδότησή τους για τη συσχέτιση των λιπαρών στη διατροφή με την καρδιαγγειακή υγεία.
Το λάδι καρύδας προωθείται ως υγιεινό και μερικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο ωφέλιμο απ’ ό,τι τα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από ζωικές πηγές. Η AHA, ωστόσο, λέει πως δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό.
Σύμφωνα με την AHA, το 82% των λιπαρών στο λάδι καρύδας είναι κορεσμένα – ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό που υπάρχει στο βούτυρο (σε αυτό είναι 63%), στο λίπος του μοσχαρίσιου κρέατος (50%) και στο λαρδί (39%).
Όπως συμβαίνει με όλα τα κορεσμένα λιπαρά, εξ άλλου, μελέτες έχουν δείξει ότι και το λάδι καρύδας μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη, προσθέτει.
Οι ειδικοί της AHA σημειώνουν στο άρθρο τους ότι μελέτες παρατήρησης σε πολλούς πληθυσμούς έχουν δείξει ότι η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, σε συνδυασμό με αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών, σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων και άλλων σημαντικών αιτιών θανάτου.
Το πιο ωφέλιμο είδος λίπους παραμένει το ελαιόλαδο.
Για να μην περιορίσετε τα λιπαρά που τρώτε φροντίστε να τρώτε το φαγητό σας βραστό, ψητό στη σχάρα, στο γκριλ ή στον ατμό, αλλά όχι τηγανητό ή ψητό στον φούρνο, καθώς και να απομακρύνετε όλο το ορατό λίπος και την πέτσα από τα κρέατα που πρόκειται να καταναλώστε.