Την απουσία πυξίδας για την επόμενη ημέρα πληρώνει η ΔΕΗ μετά και την αφαίρεση του ΑΔΜΗΕ, του πολυτιμότερου περιουσιακού της στοιχείου, ενώ δίνει τροφή σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Αυτό ακριβώς δείχνει η χθεσινή βουτιά της μετοχής της, που έφτασε έως και το 54% από το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης –τελικά οι απώλειες περιορίστηκαν σε 40,99% –κατά την πρεμιέρα της επαναδιαπραγμάτευσής της ταυτόχρονα με την εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος μπήκε με το δεξί.
Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ υπέστη γενναία «πτώση τάσης», η νέα μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έκλεισε με άνοδο 10,85%. Ενώ η ΔΕΗ είδε την κεφαλαιοποίησή της στα 524,32 εκατ. ευρώ (έναντι 888 εκατ. την περασμένη Πέμπτη), ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 545,20 εκατ. ευρώ (έναντι 491,8 εκατ. κατά την εισαγωγή του). Δύο εντελώς διαφορετικές συμπεριφορές απόλυτα εξηγήσιμες. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, ουδείς ξέρει πότε η επιχείρηση θα πατήσει ξανά γερά στα πόδια της, όταν ο ΑΔΜΗΕ έχει στρατηγικό μέτοχο (τη State Grid), κυρίως όμως δεν φέρει πλέον το ρίσκο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Οποιο ρίσκο κουβαλούσε η ΔΕΗ, το επωμιζόταν και ο ΑΔΜΗΕ. Τώρα που αποκόπηκε εντελώς από τη ΔΕΗ και παρότι το 51% της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ανήκει στο Δημόσιο, η αγορά αποτίμησε το γεγονός θετικά επιβραβεύοντας με άνοδο τη νέα μετοχή» λένε αναλυτές στα «ΝΕΑ».
Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ πλήρωσε χθες την αδυναμία της να πατήσει γερά στα πόδια της και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των τραπεζών και των ξένων οίκων. Η τρικυμία που συνόδεψε την πρεμιέρα της νέας ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο σχετίζεται με το θολό τοπίο μιας επιχείρησης που κόβεται και πωλείται κομμάτι κομμάτι, δίχως ωστόσο να έχει βρει τις απαντήσεις στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλεφθεί το αύριο της ΔΕΗ.

Ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει τι θα συμβεί αν μελλοντικά οι τράπεζες ζητήσουν νέες εγγυήσεις προκειμένου να τη δανείσουν, πώς θα αποτιμήσουν τότε το αξιόχρεο της επιχείρησης οι ξένοι οίκοι όπως η Standard & Poors που ήδη το έχει θέσει υπό παρακολούθηση, ποιες μονάδες θα πουληθούν αν τελικά εμφανιστούν αγοραστές και, κυρίως, πόσο τίμημα θα προσφέρουν.

Από την άλλη, χθες κανένας από τους παλαιούς μετόχους της ΔΕΗ δεν έγραψε ζημιές. Το σύνολο των δύο μετοχών, δηλαδή 2,26 ευρώ η ΔΕΗ, συν τα 2,35 ευρώ του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, αθροίζει 4,61 ευρώ, 20% πάνω από τα 3,83 ευρώ στα οποία έκλεισε η μετοχή την περασμένη Πέμπτη.