Λένε ότι ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός αλλά αυτό ως φαίνεται δεν ισχύει για τις καρδιές που «ραγίζουν» έπειτα από ένα σοβαρό στρεσογόνο γεγονός της ζωής.
Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα μίας νέας βρετανικής μελέτης που έδειξε ότι το επονομαζόμενο σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς μπορεί να αφήσει μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ.
Το σύνδρομο, που αποκαλείται επίσης οξεία μυοκαρδιοπάθεια από στρες ή μυοκαρδιοπάθεια takotsubo επειδή οι θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι και κοιλίες) μοιάζουν με τα δίχτυα που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να πιάνουν χταπόδια, προκαλείται από το έντονο συναισθηματικό στρες, όπως αυτό που προκαλεί το πένθος.
Τα συμπτώματά του μοιάζουν με εκείνα του εμφράγματος του μυοκαρδίου και συμπεριλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και κατάρρευση του ασθενούς. Μερικοί πάσχοντες εκδηλώνουν επίσης «φτερουγίσματα» της καρδιάς, ναυτία και έμετο.
Όταν, όμως, υποβάλλονται σε στεφανιαιογραφία και σε άλλες καρδιολογικές εξετάσεις, δεν ανιχνεύεται ιδιαίτερη στένωση στις στεφανιαίες αρτηρίες ούτε υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις εμφράγματος, παρότι η καρδιακή λειτουργία τους είναι διαταραγμένη.
Έτσι, οι γιατροί πίστευαν πως οι πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθεια takotsubo αναρρώνουν πλήρως, χωρίς ιατρική παρέμβαση, όταν ξεπεράσουν το συναισθηματικό σοκ που τους αρρώστησε.
Η νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι «η νόσος αυτή έχει μακράς διαρκείας επιβλαβείς επιδράσεις και, αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν είναι σπάνια, ο αντίκτυπος του ευρήματος αυτού είναι πολύ σημαντικός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντέινα Ντώσον, λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αμπερντήν, στη Σκωτία.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 2,2% των ασθενών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα εμφράγματος έχουν στην πραγματικότητα μυοκαρδιοπάθεια takotsubo. Το 90% από τους ασθενείς αυτούς είναι γυναίκες και στο 70% των περιπτώσεων έχει προηγηθεί ένα πολύ στρεσογόνο γεγονός, το οποίο μερικές φορές είναι χαρμόσυνο.
Το περίπου 10% όσων εκδηλώνουν ένα επεισόδιο του συνδρόμου, θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλο.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ηχωκαρδιογραφίας (JASE),οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 52 πασχόντων από μυοκαρδιοπάθεια takotsubo.
Στους τέσσερις μήνες μετά το επεισόδιο, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς και σε μαγνητική τομογραφία, που έδειξαν ότι σε μερικούς από αυτούς η καρδιακή λειτουργία δεν είχε ακόμα επανέλθει στο φυσιολογικό.
Ειδικότερα, υπήρχε επιβράδυνση στην «συστροφή» που κάνει η καρδιά σε κάθε παλμό και μείωση στην συστολική κίνηση του καρδιακού μυός.
Το πιο ανησυχητικό εύρημα, όμως, ήταν ότι «στον καρδιακό μυ αυτών των ασθενών εντοπίσαμε λεπτές ουλές που εμπόδιζαν την καρδιά να πάλλεται φυσιολογικά», δήλωσε ο δρ Μέτιν Άβκιραν, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη.
Και συνέχισε: «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η πλήρης ανάρρωσή τους θα χρειασθεί ακόμα πολύ καιρό ή μπορεί να μην υπάρξει ποτέ, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης του συνδρόμου».